Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Trànsit i Seguretat Viària Logo del portal

Image de la noticia

El Dr. Francisco Alonso, Director de l'INTRAS, ha participat en la concentració en suport del manifest promogut pel col·lectiu Seguretat Viària 2021-2030, que s'ha dut a terme a Madrid el 5 de novembre del 2021.

Representants de mig centenar de grans organitzacions, institucions, associacions i diferents empreses del sector de la seguretat viària han manifestat el seu rebuig a la redacció de l'article 62 de la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària, aprovada a la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats, i que continua ara el tràmit legislatiu al Senat.

En suport del manifest promogut pel col·lectiu Seguretat Viària 2021-2030, Luis Montoro, Catedràtic de Seguretat Viària, apunta que, “en relació amb la formació dels conductors en la disposició addicional tercera aprovada a la Comissió d'Interior, no apareix el terme d'obligatorietat ni la realització de cursos de conscienciació abans de l'obtenció del carnet de conduir, com sol·licitem a la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats, cosa que recomana tant la normativa europea com els investigadors, és valorat positivament per la societat segons les enquestes i és el que es fa als països europeus”.

El Dr. Alonso afegeix que “la realització d'uns cursos de conscienciació i sensibilització previs a l'obtenció del permís de conduir, i que no s'han de confondre amb els del permís per punts, intenten pal·liar a Espanya la manca d'hores obligatòries teòriques per obtenir el permís de conduir, -com ja passa al 80% dels països europeus-, i poder treballar la seguretat viària i la percepció del risc abans que es comenci a conduir”.

Aquest canvi a la Llei de Seguretat Viària es produeix en el context d'un nou Decenni d'Acció per a la Seguretat Viària, promogut per la resolució 74/299 de les Nacions Unides per al 2021-2030, la finalitat de la qual és reduir a la meitat el nombre de víctimes de sinistres vials, objectiu amb què s'ha compromès el ministre d'Interior. La formació és una de les millors estratègies per aconseguir-ho.