Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Trànsit i Seguretat Viària Logo del portal

El sector de l'automòbil té a favor seu, entre altres coses, generar més del 6% del PIB industrial nacional, explicar el 22% de l'exportació i generar 240.000 ocupacions directes, però té un deure terrible. Els accidents de tràfic definixen una pandèmia amb autèntiques xifres de guerra. Diàriament 4.000 persones moren en les carreteres del món cada any, cinc d'ells a Espanya. Per cada una d'eixes víctimes mortals es calcula que hi ha quatre ferits amb lesions que produïxen discapacitat permanent, com ara danys al cervell o a la medul·la espinal, deu ferits greus i quaranta lleus, dades que creixen brutalment en els països d'ingressos mitjans i baixos, on amb menys de la mitat dels vehicles del món es produïx el 90% de les víctimes mortals dels accidents de tràfic. Una pandèmia que, lluny d'estar en camí d'atallar-la, s'estima que continuarà creixent en els pròxims anys.

Per a evitar que se situe com quarta causa de mortalitat mundial, com pronostica l'Organització Mundial de la Salut, és necessari desenvolupar actuacions preventives, i comptar amb tots els agents i sectors implicats en el fenomen del tràfic, precisament l'objectiu genèric i el plantejament de PRECOVIR.