Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Trànsit i Seguretat Viària Logo del portal

  • Grup d'Investigació Dats

Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària, l’acrònim de la qual és DATS, és un GRUP DE INVESTIGACIÓ adscrit a l’INTRAS (Institut Universitari de Trànsit i Seguretat Viària) de la UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. Va ser creat l’any 1995 (*) i és compost per professors i investigadors de prestigi reconegut, alguns d’ells amb més de vint anys d’experiència en docència i investigació en matèria de trànsit i seguretat viària.

La seua capacitat s’estén en col·laborar estretament amb altres investigadors i grups de investigació de l’INTRAS mateix (FACTHUM.lab, METRAS, PRECOVIR, SINTEC) i d’altres centres de investigació de la Universitat de València, (Grup ARTEC de l’IRTIC-Institut de Robòtica. Tecnologies de la Informació i la Comunicació) i d’altres universitats com la Université Catholique de l’Ouest d’Angers (França).

A més, els membres del grup de investigació DATS estan immersos en els processos d’agrupació que deriven de les directrius de Bolonya, i de la tendència a maximitzar la participació en altres estructures de investigació i la integració en grups d’excel·lència (Laboratoire PPI, Micro-clusters VLC/Campus of Excellence).

Els treballs de DATS se centren en la realització de projectes d’Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Trànsit i Seguretat Viària. Des de la seua creació, el grup ha participat en l’execució de més de cent d’aquests projectes per a administracions, institucions i empreses (tant públiques com privades) a nivell nacional i internacional, que hi han confiat per conèixer millor problemes específics i globals relacionats amb els accidents de trànsit i donar-hi respostes més eficients.

Les investigacions desenvolupades per DATS han contribuït a un augment de coneixement en l’àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió d’aquestes descobertes mitjançant la seua difusió a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Complementàriament, el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de massa amb l’objectiu de comunicar i influir en la població.

Fruit també d’alguns d’aquests projectes desenvolupats per DATS s’han dissenyat intervencions (plans, mesures i contramesures, programes, etc.), recursos i eines que han possibilitat la seua aplicació, i se n’han posat en pràctica algunes amb la avaluació consegüent.

Els processos de qualitat dels projectes de DATS, així com la il·lusió que imprimeixen els seus membres en tots i cadascun dels desenvolupaments realitzats, han aconseguit que, a hores d’ara, els productes duts a terme i les entitats que s’involucren amb nosaltres tinguen una consideració i un prestigi insuperables.

Encara que DATS ha centrat els seus esforços a maximitzar els beneficis socials que possibiliten la investigació i la intervenció sobre els accidents de circulació, té l’afany de mantenir la pràctica de certs valors ètics sense els quals no podrem construir una societat millor. Aquest és, sens dubte, el major reconeixement que busquem, juntament amb la utilitat que suposa donar resposta als problemes que planteja la societat.

(*) Des de l’any 1995 fins a l’any 2003 els membres del grup conformaven l’antiga Secció de Formació i Assessorament de l’INTRAS. És a partir de l’any 2003 quan es constitueix el nou grup de investigació amb la seua actual denominació.