Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari d'Investigació de Trànsit i Seguretat Viària Logo del portal

  • Grup d'Investigació Dats

Encara que malauradament no hi ha gaires reconeixements formals en l'àmbit de la seguretat viària, com ara premis, sempre n’hi ha algun.

En aquest apartat d'aquesta pàgina web hem fet una relació i petita descripció dels premis rebuts per treballs, institucions o persones relacionades amb el Grup de Recerca DATS.

"Premi Prever 2019", a l'INTRAS

CONSELL GENERAL DE RELACIONS INDUSTRIALS I CIÈNCIES DE L'TREBALL (CGRICT)

Febrer 2020

El Consell General de Relacions Industrials i Ciències de l'Treball, (CGRICT), ha concedit a l'INTRAS el Premi Prever 2019 en la seva Categoria de Seguretat Viària, en virtut dels mèrits contrets per la seva tasca en pro de la implantació i divulgació de la prevenció de riscos laborals.

Aquest Consell General ve concedint anualment, des de 1998, els premis nacionals i internacionals de prevenció denominats PREVER, la finalitat és premiar a diferents professionals, empreses o entitats que destaquin per la seva tasca en pro de la prevenció dels riscos laborals dins i fora d'Espanya .

El lliurament d'aquest guardó s'ha realitzat en el transcurs de la XXI Jornades Tècniques de Prevenció de Riscos Laborals i Responsabilitat Social, (Premis Nacionals i Internacionals de Prevenció "Prever 2019") que s'han celebrat els dies 28 i 29 de febrer de 2020 a Ciudad Real, i va ser recollit pel Dr. Luis Montoro, membre d'aquest Institut i Catedràtic de seguretat viària.

"Premi Dona i Gestió del Trànsit", a la Dra. Cristina Esteban

ASSOCIACIÓ D'ENGINYERS DE TRÀNSIT I TÈCNICS DE MOBILITAT

Novembre 2018

La Dra. Cristina Esteban, Secretària de l'INTRAS i investigadora del grup de recerca DATS, ha rebut el premi Dona i Gestió del Trànsit en la seva 4a edició, en la cerimònia que ha tingut lloc el 21 de novembre a Madrid.

Els premis Dona i Gestió del Trànsit, convocats per l'Associació d'Enginyers de Trànsit i Tècnics de Mobilitat, estan enfocats a reconèixer la tasca d'aquelles dones que, des de l'Administració, la Universitat i l'Empresa privada, han treballat intensament pel trànsit i, especialment, per impulsar l'enginyeria de Trànsit a Espanya.

"Premi Ig Nobel de la Pau 2018", a la investigació sobre “Cridar i insultar a la conducció”

ANNALS OF IMPROBABLE RESEARCH

Setembre 2018

El Dr. Francisco Alonso, Director de l'INTRAS i del grup d’investigació DATS, ha rebut el premi IG Nobel de la Pau, de mans del científic Premi Nobel de Medicina 2017 Michael Rosbash, a la Cerimònia dels 28th First Annual Ig Nobel Prize celebrada a la Universitat de Harvard el 13 setembre 2018, per la seva investigació reflectida en l'article científic "Shouting and Cursing While Driving: Frequency, Reasons, Perceived Risk and Punishment”

Cristina Esteban, Andrea Serge, Maria-Luisa Ballestar, Jaime Sanmartín, Constanza Calatayud, i Beatriz Alamar també han estat premiats com co-autors de l'article científic i/o de la investigació en la qual es basa: "La Justicia en el Tráfico: Conocimiento y Valoración de la Población Española"

Els Premis Ig Nobel honren els èxits que fan que les persones RIGUIN, i després PENSIN. Els premis tenen com a objectiu celebrar l'inusual, honrar l'imaginatiu i estimular l'interès de la gent en la ciència, la medicina i la tecnologia.

"Medalla d'Honor de la Carretera", al Dr. Francisco Alonso

ASSOCIACIÓ ESPANYOLA DE LA CARRETERA (AEC)

Juny 2018

Al Dr. Francisco Alonso, Director de l'INTRAS i del grup d’investigació DATS, li ha estat concedida la Medalla d'Honor de la Carretera pels mèrits contrets al llarg de la seva vida professional, en un acte celebrat el 7 de juny.

En la seva doble faceta de professor i investigador des de fa 30 anys, el Dr. Francisco Alonso ha tractat l'accidentalitat des de la teoria i la ciència. Psicòleg de formació, va començar la seva trajectòria en la Unitat d'Investigació en Psicologia del Trànsit a la Universitat de València. Des d'aquí, va impulsar i va promoure la creació de l'Institut que ara dirigeix, un centre que és referència nacional en matèria de trànsit i seguretat viària. Però els seus treballs, lluny de reduir-se a l'àmbit teòric, han tingut sempre una clara vessant pràctica. Ha contribuït, per exemple, a la senyalització dels trams de concentració d'accidents, la reforma del Codi Penal o el desenvolupament de nombrosos reglaments i normatives a Espanya i en altres països. Com a investigador ha participat o dirigit més de 160 projectes realitzats per administracions, institucions i empreses. Tot aquest treball només es pot justificar, segons aquells que el coneixen bé, per la motivació i la il·lusió de complir un deure moral que té com a objectiu salvar vides.

"Creu al Mèrit Professional de la Policia Municipal de Madrid", al Dr. Francisco Alonso

AJUNTAMENT DE MADRID

Juny 2014

Al Dr. Francisco Alonso, Director del grup d’investigació DATS, li ha estat concedida la Creu al Mèrit Professional de la Policia Municipal de Madrid, com a reconeixement a la seva constant i fluida cooperació amb l'Ajuntament i amb la Policia Municipal de Madrid en defensa de els legítims interessos dels ciutadans.

En ocasió de la celebració del Patró del Cos de la Policia Municipal, Sant Joan Baptista, és tradició reconèixer la tasca d'aquelles persones i institucions que han destacat de manera rellevant per la seva col·laboració i especial relació amb la Policia Municipal de Madrid, en un acte d'Homenatge que aquest any s'ha dut a terme el 24 de juny.

"Medalla al mérito de la Seguridad Vial en su categoría de plata y distintivo azul" per a AUDI

Audi

MINISTERI DE L'INTERIOR

Abril 2011

El vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, lliura a Audi la Medalla al Mèrit de la Seguretat Viària en la categoria de plata i distintiu blau, com a reconeixement a l'activitat social desenvolupada per Attitudes al llarg dels últims deu anys en els àmbits de l'educació i la seguretat viàries.

Per part d'Audi, recull la condecoració el seu director, Manuel Caballero, qui se’n mostra molt agraït, ja que considera aquest reconeixement un honor i un estímul per continuar amb la tasca social que la marca desenvolupa amb l'objecte de contribuir a una major conscienciació viària de la nostra societat.

Tant el vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, com el director general de Trànsit, Pere Navarro, destaquen en els seus discursos el compromís d'Audi amb la seguretat viària i la seua contribució a la reducció dels accidents de trànsit a través de la tasca de conscienciació social desenvolupada per Attitudes en els últims anys.

La concessió d'aquest distintiu coincideix en el temps amb la celebració del 10 aniversari d'Attitudes, el Programa de Responsabilitat Social Corporativa que Audi va crear l'any 2000 amb l'objectiu de contribuir a reduir la sinistralitat viària en les nostres carreteres. Un compromís que la marca ha mantingut en el seu doble vessant: com a fabricant d'automòbils, investigant i incorporant les últimes tecnologies per crear vehicles més segurs, i com a companyia responsable, promovent la seguretat viària a través de la seua iniciativa social.

Entre altres accions desenvolupades per Attitudes en aquests 10 anys d'activitat, es poden destacar els cursos de l'Escuela de Educación Vial per on han passat més de 50.000 xiquets de diferents ciutats espanyoles. També, l'organització de 9 edicions de les seues jornades de reflexió sobre temàtiques de seguretat viària, amb la realització de 16 investigacions i la col·laboració de més de 300 experts d'entitats nacionals i internacionals.

"Medalla al mérito de la Seguridad Vial en su categoría de plata y distintivo azul" per a MAPFRE

Fundación MAPFRE

MINISTERI DE L'INTERIOR

Desembre 2010

El passat 1 de desembre, FUNDACIÓN MAPFRE va rebre la Medalla al Mèrit de la Seguretat Viària en la categoria de plata amb distintiu blau, que concedeix el Ministeri de l'Interior de fa 36 anys amb l'objectiu de reconèixer el compromís i l'aportació de la societat civil a la sensibilització social i a la lluita contra la sinistralitat viària.

En el cas concret de FUNDACIÓN MAPFRE, aquest guardó reconeix la tasca desenvolupada pel seu Instituto de Seguridad Vial a l'hora de fomentar l'educació viària a través de cursos, estudis d’investigació, campanyes divulgatives i distribució gratuïta de materials didàctics. També valora la seua implicació amb el desenvolupament d'accions i campanyes de seguretat viària, que ateny valors de compromís social, formació, comunicació, cooperació i innovació, especialment a Iberoamèrica.

Filomeno Mira, vicepresident de FUNDACIÓN MAPFRE, va recollir aquesta condecoració de mans del vicepresident primer del Govern i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. En l'acte, que tingué lloc a la seu del Ministeri de l'Interior, a Madrid, també hi van ser presents José Luis Catalinas, director de FUNDACIÓN MAPFRE, Julio Laria, director general de l'Instituto de Seguridad Vial de FUNDACIÓN MAPFRE (en la imatge de la dreta), i Juan José Almagro, director general de Comunicació i Responsabilitat Social de MAPFRE, entre altres.

La Medalla al Mèrit de la Seguretat Viària es va crear el 1974 a causa de l'increment del trànsit viari i a la necessitat de potenciar la seguretat, l’harmonia i la fluïdesa en la circulació per part de tots els usuaris de les vies públiques. Aquest distintiu destaca que “així com se sancionen les conductes antireglamentàries, s'honoren o premien les que comporten una important aportació a la seguretat viària, tinguen un notori relleu en la seua salvaguarda o constituïsquen un exemple encomiable per a la resta de la gent ".

"Premio Solidario de Seguridad Vial" a l'INTRAS

INTRAS
LÍNEA DIRECTA ASEGURADORA

VII EDICIÓ

Juny 2010

Línea Directa Aseguradora ha atorgat el Premi Solidari de Seguretat Viària Línea Directa a l'Institut de Trànsit i Seguretat Viària (INTRAS), en reconeixement al treball de conscienciació social que desenvolupa aquesta organització, que és pionera al nostre país en l'aplicació de la recerca científica i aplicada a la seguretat viària.

Línea Directa Aseguradora és una companyia socialment responsable i profundament compromesa amb la reducció dels accidents de trànsit a Espanya. Des dels seus inicis ha desenvolupat noves vies d’investigació i anàlisi que han afavorit l'adopció d'hàbits de conducció segura al nostre país. Per això, ha volgut reconèixer novament la tasca d'aquelles entitats, fundacions socials o personalitats que hagen demostrat compromís amb la seguretat viària.

Un any més, el jurat del premi ha estat compost per prestigioses personalitats de la seguretat viària, el sector assegurador i els mitjans de comunicació: Pere Navarro, director general de Trànsit i president de jurat, Jordi Jané, vicepresident quart del Congrés dels Diputats, Maurizio Carlotti, vicepresident del Grupo Antena 3, Pilar González de Frutos, presidenta d'UNESPA, Alejandro Izuzquiza, director d'Operacions del Consorcio de Compensación de Seguros, Pedro Guerrero, president de Bankinter, Gonzalo de la Hoz, conseller de Bankinter, Isabel Linares, directora general de Telemadrid, Ricardo Lozano, director general de Seguros y Fondos de Pensiones, i Antonio Dichas, general de divisió i responsable de l'Agrupación de Tráfico de la Guàrdia Civil.

"Premi al Millor Treball Divulgatiu sobre Seguretat Viària" a la campanya de comunicació per donar a conèixer els principals resultats de l'estudi 'Els nens, les ciutats i la seguretat viària: Una visió a partir de la investigació’

Chica con chaleco en bici

PREMI BARCELONA DE SEGURETAT VIÀRIA MEMORIAL M. ÀNGELS JIMÉNEZ.

XV EDICIÓ

Abril 2010

 

Premi al Millor Treball Divulgatiu sobre Seguretat Viària, una de les tres modalitats que preveu la XV edició del Premi Barcelona de Seguretat Viària Memorial M. Àngels Jiménez en la modalitat de Millor Treball Divulgatiu sobre Seguretat Viària.

En la modalitat de Millor Treball Divulgatiu sobre Seguretat Viària, el jurat ha elegit la campanya de comunicació: “El carrer també és meu. Els nens, les ciutats i la seguretat viària” d'ATTITUDES, Iniciativa social d'AUDI. Institut de Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València, per tractar-se d'una campanya divulgativa basada en els resultats d'un estudi que analitza els hàbits de desplaçament i que incideix en la millora de l'educació viària dels xiquets i les xiquetes i de les seues famílies.

Promogut per l'Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el RACC, l'associació P(A)T i la companyia asseguradora AXA Seguros, l'objectiu del premi és promoure la recerca i difondre experiències o projectes sobre educació i seguretat viària urbana.

"Premi Especial a la Formació i l'Aplicació de les Noves Tecnologies en Prevenció de Riscos Laborals" al sistema PREVISIM-SICAM

Fundación para la prevención de riesgos laborales

PREMIS A LA INNOVACIÓ, LA FORMACIÓ I LES NOVES TECNOLOGIES EN PREVENCIÓ LABORAL (FIRA INTEGRAL DE LA PREVENCIÓ, LA PROTECCIÓ, LA SEGURETAT I LA SALUT LABORÀLIA)

Fundació Comunitat Valenciana per a la Prevenció de Riscos Laborals

Maig 2007

 

El Simulador de Prevenció de Riscos Laborals de Trànsit, PREVISIM-SICAM, ha estat reconegut amb el "Premi Especial a la Formació i l'Aplicació de les Noves Tecnologies en Prevenció de Riscos Laborals", atorgat en LABORÀLIA 2007 per la Fundació Comunitat Valenciana per a la Prevenció de Riscos Laborals.

Segons ha assenyalat Román Ceballos, permetrà traslladar als professionals del transport l'increment de la percepció del risc i el canvi d'actituds. A més, permet la possibilitat d'adaptar els continguts del simulador a les situacions canviants de l'entorn laboral, a les característiques especials de l'empresa i a allò que les diferents lleis o directrius dictaminen.

Iniciativas de Educación y Seguridad Vial obté la certificació en qualitat segons la norma UNE en ISO 9001:2000, ENAC certificación i UKAS Quality Management

Iniciativas de Educación y Seguridad Vial

Bureau Veritas és l'empresa consultora i Bureau Veritas Quality Internacional, l'empresa certificadora. El 26 d'agost de 2004 INICIATIVAS DE EDUCACIÓ I SEGUREDAD VIAL, SL va obtenir el certificat de qualitat segons la Norma UNE en ISO 9001:2000. Així, s’ha convertit en la primera empresa del sector a obtenir aquest certificat.

BVQI Espanya certifica que el sistema de gestió de la nostra organització ha estat auditat i s’ha considerat que està d’acord amb les exigències de la Norma ISO 9001:2000.

El sistema de gestió s'aplica a IMPARTICIÓ DE CURSOS I PROGRAMES D'EDUCACIÓ I SEGURETAT VIÀRIA, que ha obtingut la certificació per ENAC certificación.

Igualment, s'ha obtingut la certificació per UKAS Quality Management aplicat a: TEACHING IN DRIVER AND TRAFFIC SAFETY EDUCATION COURSES AND PROGRAMMES.

Accèssit "Col·laboració Universitat-Empresa" a l'INTRAS

Accidente de tráfico

PREMIS UNIVERSITAT-SOCIETAT

CONSELL SÒCIAL DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Novembre 2002

L'INTRAS ha obtingut l'accèssit "Col·laboració Universitat-Empresa", per la col·laboració entre l'INTRAS i l'empresa AUMAR, en el marc dels Premis Universitat-Societat atorgats pel Consell Social de la Universitat de València.

Des del 1992 l'INTRAS i AUMAR han establert una línia de col·laboració continuada per al desenvolupament d'una sèrie d'estudis, recerques i accions entorn de la millora de la seguretat a l'autopista del Mare Nostrum (A7), de la qual és concessionària AUMAR.

L'objectiu de la col·laboració ha estat, entre altres, l'estudi dels accidents i incidents en autopista, així com la recerca del nivell d'alerta en la conducció i la percepció del risc, amb la finalitat d'elaborar posteriorment un conjunt de mesures i accions per millorar la seguretat viària en autopista, que són les vies en què el trànsit és més segur i en què l'accidentalitat s’explica majorment pel factor humà. No hi ha dubte que aquesta línia d'estudi i recerca desenvolupada entre l'INTRAS i AUMAR ha tingut i té un impacte social que transcendeix els límits de la cooperació Universitat-Empresa.

"Trofeu CEA Nacional de Seguretat Viària" a l'INTRAS

Comisariado Europeo del Automóvil (CEA)Comissariat Europeu de l'Automòbil (CEA)

 Anyo 2000

El Comissariat Europeu de l'Automòbil (CEA) ha concedit a l'INTRAS el Trofeu CEA Nacional de Seguretat Viària com a reconeixement a la meritòria tasca social desenvolupada per l'INTRAS.

"Premi IBTTA" (International Bridge, Tunnel & Turnpike Association) al projecte de Investigació Alerta

IBTTA (International Bridge, Tunnel & Turnpike Association)

En el congrés anual d'IBTTA (International Bridge, Tunnel & Turnpike Association), que va tenir lloc a Halifax (Canadà), van concedir un premi a l'estudi ALERTA (Factors i Estratègies d'Intervenció sobre el Nivell d'Alerta del Conductor en Autopista), que ha desenvolupat l'INTRAS (Institut Universitari de Trànsit i Seguretat Viària) de la Universitat de València per encàrrec d'AUMAR (Autopistes del Mare Nostrum).

La IBBTA és una prestigiosa associació mundial que representa societats i empreses de ponts, túnels i autopistes de peatge, amb membres als cinc continents, que té la seu a Washington DC.

En cada una de les seues reunions anuals, atorguen un conjunt de premis a aquelles recerques que es consideren que són creatives i innovadores i que serveixen per millorar la fluïdesa del trànsit, les condicions mediambientals, la seguretat viària, etc., en aquestes vies de comunicació.