
Unai Ansejo, professor extern del Màster en Banca i Finances Quantitatives des de 2007 (per la Universitat del País Basc), ha fundat al costat de dos altres companys la primera empresa gestora d'inversions automatitzada del país, després de ser autoritzada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
El moviment Fintech supera una nova barrera a Espanya. De la mà del professor Ansejo, François Derbaix i Ramón Blanco, naix aquest projecte, Indexa Capital, que es proposa competir amb la banca tradicional en un moment de volatilitat i rendibilitats baixes. Segons les estimacions de l'empresa, els seus costos de comissions i costos són «un 80% més baixos que els que actualment ofereixen els bancs i fons a Espanya».
El professor Ansejo és CEO, co-fundador i president del Consell d'Administració d'Indexa. És docent extern del Màster interuniversitari en Banca i Finances Quantitatives des d'abril de 2007, impartint el curs de primer any «Gestió de Risc». També ha dirigit i comentat treballs de recerca (amb participació en els nostres Workshops), a més de ser dels primers egressats del llavors Programa de Doctorat Interuniversitari en Finances Quantitatives. En l'actualitat és responsable de la gestió de la cartera de renda fixa del fons de pensions Itzarri EPSV. Poden consultar el seu CV complet ací.
El funcionament d'Indexa és, en l'aparença, senzill. L'inversor, que haurà d'aportar inicialment una quantitat mínima de 10.000€, ha de respondre a un qüestionari de 10 preguntes que determinarà la seua capacitat i tolerància a assumir riscos amb la seua inversió. El resultat, quantificat en una escala de l'1 al 10, serà el que assigne al client un tipus de cartera d'actius o un altre. Depenent del resultat, estarà compost per actius més volàtils (accions) o més estables (bons públics), segons la següent taula:
Els càlculs usats per a perfilar cada tipus de cartera estan basats, asseguren, en la Teoria Moderna de Carteres ideada per Harry M. Markowitz en 1952, pel qual va rebre el Premi Nóbel d'Economia de 1990.
La composició de cada cartera està definida per l'equip gestor i aprovada pel Comitè Assessor. En realitat, el caràcter automatitzat d'Indexa es refereix més a la gestió diària de les carteres individuals. El sistema es manté atent a les variables que podrien indicar una evolució del perfil del client o una desviació dels límits de la seua cartera (el pes de cada actiu pot desviar-se fins a un 3%): canvis d'edat, revaloració d'un tipus d'actiu, diferent situació financera (el qüestionari es repeteix cada tres mesos). Segons indiquen, no està dirigit a augmentar la rendibilitat de la cartera, sinó minimitzar els riscos per al client (de la mateixa manera, la inversió es fragmenta en centenars d'actius, potencialment en més de 100 països).
En EE.UU, aquest tipus d'empreses, conegudes com a robo-advisors, s'han multiplicat als últims cinc anys. Les dos principals, Wealthfront i Betterment, manegen aproximadament 3.000 milions de dòlars cadascuna.
Fonts:
Nota de Premsa d'Indexa Capital
Notícia de Cinco Días- Les gestores, a l'abast del client a través d'un ‘clic’
Notícia de El Español - Els inversors autòmats ‘conquisten’ els mercats espanyols