Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

Les 10 maneres en què els enginyers químics poden salvar el món

  • 8 d’abril de 2016
Image de la noticia

El IChemE Energy Centre ha redactat una llista dels 10 camps en els quals els enginyers químics poden ajudar a frenar l'avanç de l'canvi climàtic i, potencialment, salvar el món de la degradació natural constant a què es veu sotmès.

Durant molts anys, el canvi climàtic ha afectat poc a poc als nostres recursos naturals. Molts han estat les institucions que han negat la seva existència, però el desgast natural a què hem sotmès a la Terra és cada vegada més evident. Per això, el passat mes de desembre, les majors potències d'el món es van reunir al COP21 - CMP11 a París per traçar un full de ruta mundial per acabar amb els avenços de l'canvi climàtic.

El paper de l'enginyeria química serà vital per poder dur a terme aquestes propostes, la qual cosa va convertir la gesta de salvar el nostre planeta, no només en una prioritat moral sinó en un negoci molt lucratiu per als enginyers químics. Per aquest motiu, el IChemE Energy Centre ha recopilat les 10 maneres en què els enginyers químics poden salvar el món de l'canvi climàtic.

La primera i més important és el desenvolupament de el pensament sistèmic. El paper de l'enginyeria química se centra en entendre com funcionen els sistemes i donar-los una solució a través de l'enginyeria. Cal tenir visió de conjunt per poder oferir solucions completes i eficaces.

 

El maneig de l'energia és, també, de vital importància. En aquest camp, els enginyers químics influeixen en els camps d'eficiència energètica, energies renovables i energia nuclear. Poder plantejar alternatives a les energies fòssils, centrant-se en maneres de produir energia de la manera més neta i eficient possible, serà un dels reptes més importants als quals enfrontar-se durant la lluita contra el canvi climàtic. D'altra banda, a l'hora de seguir utilitzant combustibles fòssils, cal decarbonizar la producció energètica mitjançant la captura i emmagatzematge de carboni, un altre camp en què els enginyers químics tindran molt a aportar. Una possible opció alternativa per als combustibles fòssils serà l'ús de gasos poc convencionals, camp en el qual els enginyers químics s'han d'assegurar que la seva extracció sigui el més 'verda' i poc nociva possible.

La sostenibilitat és el pilar sobre el qual haurem de donar-nos suport per superar els reptes plantejats a París. Per això, millorar l'eficàcia i el potencial de la bioenergia sostenible serà d'una importància primària. De la mateixa manera, el camp de l'alimentació sostenible també entrarà en joc, ja que el sector de l'alimentació és un dels que més gasos efecte hivernacle emet.

Els enginyers químics també hauran d'oferir els seus coneixements en els camps d'emmagatzematge d'energia i gestió de la xarxa i en el desenvolupament de l'nexe aigua-energia-menjar. En el primer, el seu paper es basarà en emmagatzemar energia de manera eficaç; mentre que en el segon, han d'oferir una visió de conjunt d'aquests tres elements, que van sempre de la mà i que poden ajudar-nos a canviar la nostra perspectiva sobre el canvi climàtic.