Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

La capa d'ozó mostra indicis de regeneració per primera vegada

  • 1 de juliol de 2016
Image de la noticia

El forat de la capa d'ozó en l'Antàrtida és un dels problemes que més preocupen als científics del món. Ara, un nou estudi ensenya les primeres mostres que la capa s'està regenerant

El canvi climàtic, en general, s'ha convertit en els últims anys en el punt clau del futur del planeta, i en una prioritat per a la societat. D'entre tots els condicionants del canvi climàtic, el forat en la capa d'ozó és un dels quals més preocupen als científics.

L'ozó és un gas que es forma en la ozonosfera i que serveix per a protegir a la Terra dels rajos ultraviolat que emet el Sol. En 1985 es va descobrir en l'Antàrtida, un forat en aquesta capa protectora. El motiu es devia a la utilització a l'excés de productes químics (com els gasos emesos per vells refrigeradors o la laca de pèl) que feien més prima la capa, fins a, finalment, fer-la desaparèixer, generant un forat en l'atmosfera. Aquest forat permet el pas dels rajos ultraviolat sense cap tipus de filtre, provocant una pujada mundial de la temperatura, així com el progressiu desglaç de l'Antàrtida.

Davant l'avanç d'aquesta situació, els governs del món es van proposar reduir a la meitat l'enviament de gasos nocius que estigueren afectant a l'atmosfera, a través del Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer, establit en 1987. I, a dia d'avui, sembla que ho han aconseguit.

Susan Solomon, química ambiental i professora de Ciència Climàtica en la Universitat de Massachusetts, ha publicat un estudi en el qual es presenten evidències d'una pujada dels nivells d'O3 per primera vegada des del descobriment del forat. En altres paraules, la capa d'ozó ha començat a regenerar-se.

El forat en la capa d'ozó de l'Antàrtida va arribar al seu punt més dramàtic a l'any 2000 però, segons explica l'estudi, s'ha anat reduint progressivament des de llavors. 2014 va ser l'any en el qual els experts van anunciar que els nivells d'ozó s'havia estabilitzat després d'anys de pèrdua, però aquesta és la primera vegada que es troben evidències que no solament s'ha estabilitzat sinó que s'ha començat a regenerar.

El forat va aconseguir una grandària màxima de 20 milions de quilòmetres quadrats l'any 2000. L'estudi presenta evidències que, actualment, aquest s'ha tancat fins a aconseguir els 10 milions de quilòmetres quadrats.

Aquest descobriment suposa una mostra evident que els esforços per part de la comunitat científica i els ciutadans i governs conscienciats ha posat al planeta en el bon camí, el camí es la seua curació. Si bé es podria predir que el forat de la capa d'ozó es tanque de manera permanent a meitat de segle, serà de vital importància mantenir les polítiques i els esforços realitzats fins ara per a seguir cuidant i restaurant el nostre planeta.