Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

La cervesa sense gluten ja és una realitat

  • 6 de juny de 2016
Image de la noticia

Milers de persones en el món pateixen de la enfermetat celíaca, pero la qual cosa el seu cos no tolera el gluten del blat, la civada o l’ordi. Què significa açó per als amants de la cervesa? Per sort, i gràcies a l’enginyeria química, aquest fet ja no és una situació tràgica.

Una patología que ha pujat a la palestra en els últims anys és la enfermetat celíaca. Aquesta enfermetat es una intolerància permanent al gluten del blat, ordi, sègol i la civada, que sols afecta a uns individus concrets amb predisposició a la mateixa.

L’enfermetat celíaca afecta, aproximadament, a un 2% de la población. No obstant aixó, ha anat cobrant, a poc a poc, major rellevància mediàtica. Molts són els restaurants que han començat a afegir plats aptes per a celiacs en els seus menús, i, potser l’exemple més conegut, és que les marques de Mercadona presenten una varietat molt ampla de productes sense gluten.

Quan pensem en productes sense gluten la nostra ment es va inmediatament al pà, la pasta o les galetes; aquells productes que podriem considerar bàsics. Però, què passa amb la cervesa?

La cervesa és la beguda alcohòlica més popular del món. Milers de persones la disfruten a casa, al bar, en els concerts. Forma part dels nostres mecanismos socials predeterminats, i és un costum que, per a molts, és molt difícil d’abandonar. Per sort, les companyies cerveseres també han pensat el mateix i han aprofitat aquest problema per a crear un nínxol de mercat molt profitós. Així, podem començar a comprar cerveses sense gluten o de gluten reduït.

La manera d’aconseguir cervesa sense gluten és que els grans que es fermenten siguen ja sense gluten. Algunes de les alternatives a la civada són l’arroç, el mill o el sorgo. No obstant aixó, aquests substituts poden tindre un sabor estrany per aquells acostumats a la civada, o poden ser difícils de fermentar.

En aquest panorama apareix l’enzim Brewers Clarex.

Brewers Clarex és fàcil d’utilitzar i agilita l’estabilització mitjançant l’eliminació els passos de refredament  profund i aclarat en el procés, ajudant a les fabriques de cervesa per estalviar diners, augmentar la eficiència i romandre a la vanguardia de la innovació – DSM.

Durant anys, Clarex s’ha utilitzat en el procés de fabricació de la cervesa per obtindre claritat i transparencia, però, en els últims anys, s’ha començat a desenvolupar els seus efectes per a eliminar el gluten també.

L’autèntic abast d’aquestes noves cerveses encara està per determinar, però, a poc a poc, van apareixent més i més marques de cervesa adornant les prestatgeries dels supermercats i tendes especialitzades; guanyant popularitat entre els consumidors cada dia.

Ja ho deia Walter Scott: ‘mantingues el cor I la cervesa sempre a mà’.

Salut.