Logo de la Universitat de València Logo Màster en Enginyeria Química Logo del portal

La Universitat Caltech determina l'estructura de l''guardià' de la cèl·lula

  • 18 d’abril de 2016
Image de la noticia

El NPC és l'encarregat de determinar quines molècules passen a el nucli d'una cèl·lula i quins no. Ara, gràcies als avenços d'un equip d'investigació de Caltech, podem saber exactament quina és la seva estructura, la qual cosa afavorirà notablement els estudis futurs sobre el seu funcionament.

Els porus nuclears són complexos de proteïnes que travessen l'embolcall nuclea, que envolta el nucli cel·lular. Hi ha, aproximadament, entre 3000 i 4000 Complexos de Poro Nuclear (NPC) en l'embolcall nuclear de la cèl·lula d'un vertebrat. El NPC funciona com un 'gatekeeper' o porter cel·lular que determina que molècules poden entrar i sortir de l'nucli, que és on s'emmagatzema tota la informació genètica d'una cèl·lula.

El NPC és una de les estructures més grans i més complexes dins de les cèl·lules eucariotes, el grup d'organismes que inclou a humans i altres mamífers, i és de vital importància per a la supervivència de les cèl·lules. Està compost per, aproximadament, 10 milions d'àtoms que junts maneres el nucli simètric, així com a les estructures asimètriques que l'envolten - Pasadena Now.

Dos equips d'investigadors independents han aconseguit determinar l'estructura exacta d'un NPC. Cada equip va prendre una ruta diferent per arribar a el mateix resultat:

Un dels equips ha estat el liderat per André Hoelz, professor associat de bioquímica de la universitat californiana Caltech. Aquest equip 'es va servir de l'ajuda de l'data de la interacció entre proteïnes, i després va acoblar aquestes proteïnes en una estructura de NPC ja publicada amb anterioritat'. El treball dels científics de Caltech suposa el disseny de mapa d'aquesta 'màquina de proteïnes' més detallat fins a la data. El descobriment es va publicar en el nombre de el 15 d'abril de 2016 la revista Science.

L'altre ha estat liderat per Martin Beck, de l'European Molecular Biology Laboratory. Aquest equip 'va utilitzar microscòpia crioelectrónica, espectrometria de masses i modelatge per ordinador per determinar la localització de centenars de proteïnes nucleoporinas en els NPC humans'. El treball realitzat per l'equip de Beck, i que va ser publicat en 2015, va servir com a pedra angular per desenvolupar els descobriments dels enginyers de Caltech.

 

Tot i tractar-se d'equips i investigació paral·lels, sense cap relació l'un amb l'altre, tots dos han arribat a el mateix resultat: una arquitectura óctuple simètrica de l'NPC. Aquests resultats permeten una mirada en profunditat de com funciona el procés de transport de proteïnes.

No obstant això, una millor compressió de la seva estructura és només el primer pas. "Ara que entenem l'estructura general, hem de centrar-nos en com funciona realment", ha explicat Martin Beck. Un millor enteniment de l'funcionament dels NPC podria suposar un avanç mèdic grandíssim per combatre malalties relacionades amb el més funcionament dels mateixos.