Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Física Avançada Logo del portal

Aquesta línia de recerca es dedica a la recerca experimental dels aspectes fonamentals de l’estructura dels nuclis atòmics, i el desenvolupament d’aplicacions de la ciència nuclear a altres camps, especialment l’astrofísica i la tecnologia nuclear. En el cas dels estudis d’estructura nuclear, s’aborden temes d’avantguarda. Un dels temes és l’estudi de fins a quin punt els protons i els neutrons es comporten com a partícules per igual (a part de càrrega) quan se submergeixen en la matèria nuclear, l’anomenada simetria isospín. Sistemes nuclears amb igual nombre de protons i neutrons són investigats per a aquesta finalitat. Un altre tema principal és l’evolució de les propietats nuclears quan s’augmenta la relació neutró-protó lluny dels valors dels isòtops estables, en particular l’estructura de capes dels nuclis i l’existència de nombres màgics. Un altre tema està relacionat amb l’estudi de les formes que poden adoptar els nuclis i els canvis observats entre nuclis pròxims (que es pot veure com les transicions de fase). En el camp de l’astrofísica nuclear, el tema principal és l’estudi de les reaccions de captura de neutrons que intervenen en els processos estel·lars responsables de la formació dels elements més pesants que el ferro. En el camp de la tecnologia nuclear, la nostra meta és produir dades d’alta qualitat per al disseny dels sistemes nuclears avançats per a la transmutació dels residus d’alta activitat, i càlcul de la calor de desintegració del reactor després de l’aturada.

Des del punt de vista experimental, es duen a terme essencialment tres tipus d’estudis: la desintegració dels isòtops inestables produïts (espectroscòpia de decaïment), la desexcitació de productes hot de reacció (en espectroscòpia de feix), i finalment l’absorció de neutrons pels nuclis de la posterior desexcitació.

Desde el punto de vista experimental, se llevan a cabo esencialmente tres tipos de estudios: la desintegración de los isótopos inestables producidos (espectroscopia de decaimiento), la des-excitación de  productos "hot" de reacción (en espectroscopia de haz), y por último la absorción de neutrones por los núcleos de la posterior de-excitación.

L’eina comuna utilitzada en els tres tipus d’estudis és l’espectroscòpia de raigs gamma mitjançant l’ús de detectors de germani d’alta resolució, en particular, les matrius avançades multidetector o detectors de centelleig d’absorció total. Aquestes tècniques solen anar acompanyats de tècniques complementàries de detecció de neutrons. El desenvolupament d’instrumentació avançada és també una part important de l’activitat d’aquesta línia de recerca.

En l’actualitat, les principals línies de recerca i els temes són els que segueixen:

  • Nuclis exòtics. Experiments en FAIR
  • Estructura nuclear. Astrofísica nuclear

Grups d'investigació