Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Física Avançada Logo del portal

L’objectiu d’aquesta línia és explorar nous camps d’aplicació de les tecnologies desenvolupades per a la detecció de partícules en física nuclear i de partícules, en altres camps, especialment en el camp de la física mèdica. Aquesta línia ha originat un grup ben establert i reconegut de científics amb aportacions molt importants en el camp, que van des de la construcció de dispositius, passant pels algorismes de reconstrucció d’imatge, i, recentment, fins a l’aplicació de la física d’acceleradors per a la teràpia. Fomentar la col·laboració amb hospitals, indústries i col·laboracions internacionals per al desenvolupament de la instrumentació és un dels principals objectius d’aquest grup.

El grup està explorant la ruta de noves tecnologies d’avantguarda aplicades a la medicina nuclear, com la possibilitat d’utilitzar sensors de silici, amb un alt grau de granularitat, en dispositius de diagnòstic, com cambres Compton, per a la detecció de fotons individuals, i també en PET tant per a animals petits PET, on es necessita una alta resolució espacial, i PET humà, on les sondes de silici poden ser utilitzades com a lents d’augment que proporcionen una alta resolució espacial en regions d’interès. Conceptes similars es poden aplicar en la teràpia; en teràpia d’hadrons, en particular, s’estén el rendiment de les PET en feix, per al monitoratge de dosis deposició, mitjançant l’addició de la capacitat de detectar gammes individuals per augmentar l’eficiència del dispositiu. Els dispositius d’imatges no són res sense un mecanisme de reconstrucció d’imatge apropiat. Aquesta és també una important línia d’esforç i nova, innovadors algorismes han estat dissenyats per superar els problemes derivats de les diferents fonts de degradació de la imatge.

Finalment, també en l’aspecte tecnològic, un flux considerable de transferència de coneixements ha començat a fluir en la direcció de les aplicacions dels acceleradors per a la teràpia. Aquest nou esforç es basa en l’experiència adquirida en el camp mitjançant la participació en els acceleradors més importants en ús en la física de partícules en el present i en el futur: LHC, SPS, ILC i CLIC.

En l’actualitat, les principals línies de recerca i els temes són els que segueixen:

  • Detectors per a diagnòstic mèdic
  • Reconstrucció d’imatges
  • Nous conceptes en acceleradors mèdics

Grups d'investigació