Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Investigació en Didàctiques Específiques Logo del portal

El conflicte amb l'educació concertada

En les últimes setmanes ha ocupat molts titulars el conflicte amb l'educació concertada: avui t'expliquem les diferències amb l'ensenyament públic

25 de de maig de 2016

En aquestes últimes setmanes s'han publicat moltes notícies i articles d'opinió sobre el conflicte de les escoles concertades. L'epicentre del problema es troba en les noves polítiques educatives de la Generalitat, les quals suposen un reajustament de les normes de matriculació i la reassignació de 18 districtes escolars en la ciutat de València.

La idea darrere d'aquesta reassignació és la de potenciar els col·legis en els barris, ja que afavoreix que els xiquets vagen a les escoles que siguen més properes a la seua zona. El conflicte, no obstant açò, es troba que açò pot afectar a la decisió dels pares d'on educar als seus fills.

Però, amb tantes notícies en els mitjans sobre l'escola, és important tenir clars diferents conceptes bàsics que ens ajuden a entendre millor, no solament aquest conflicte en específic, sinó el panorama educatiu en general. El més important de tots és: què és l'escola concertada?

Les escoles espanyoles es poden divideixen segons dos criteris bàsics: administració i finançament. Les diferents combinacions d'aquests dos conceptes ens suposen un panorama educatiu en el qual trobem tres categories: col·legis privats, col·legis públics i col·legis concertats.

  • Una escola concertada és aquella que es troba a mig camí entra l'escola pública i la privada. La seua administració és privada, però el seu finançament és majoritàriament públic, juntament amb puntuals aportacions per part dels pares els fills dels quals estudien en el centre.
  • Enfront d'aquest concepte trobem els termes d'escola pública i escola privada. L'escola pública és aquella que es finança amb fons públics i s'administra a través de les entitats públiques locals. Per aquest motiu, aquestes escoles responen a unes limitacions de places, finançament i horari assignades pel Govern Central.
  • D'altra banda, l'escola privada és aquella que es finança i s'administra per entitats privades, siga quin siga la seua índole. Tenen certa llibertat d'ensenyament i horari, però han d'emmarcar-se dins de la normativa estatal respecte a tots els col·legis.

En aquest sentit, les escoles públiques són, per normativa estatal, laiques; mentre que les privades poden triar o no ser-ho, depenent de l'entitat que les dirigisca. En les escoles concertades açò varia. Les entitats privades que les administren poden variar, encara que, a Espanya, la majoria pertanyen a l'Església. Altres exemples inclouen entitats com les cooperatives, que també utilitzen aquest model educatiu.

L'administració de la educació concertada és privada, però el seu finançament és públic

L'ensenyament concertat suposa un mig camí entre la pública i la privada però igualment els seus fons depenen de finançament de l'Estat, per la qual cosa la paguen tots els contribuents, igual que la pública. En l'ensenyament públic els criteris d'accés són oberts i les places s'assignen per qüestions que fixa l'Estat mentre que en la concertada solen aplicar-se criteris més restrictius, una desigualtat amb la qual pretén acabar la Generalitat.