Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Seminari “Patrons de consum. Policonsum. Repercussions en la pràctica clínica” a càrrec del Dr. Pedro Seijo. 14 de Març de 2019

  • 27 de febrer de 2019
Image de la noticia

El Dr. Pedro Seijo va plantejar que el policonsum és el que en realitat apareix diàriament en la clínica i que és realment preocupant. Aquest ús indegut de múltiples drogues, siguin lícites o il·lícites és habitual. Segons les dades epidemiològiques el policonsum augmenta conforme augmenta l'edat, sent general l'ús de tres o més drogues, com a alcohol, tabac, cànnabis o cocaïna, juntament amb tranquil·litzants. Si bé en urgències els episodis a ressaltar són per consum de cocaïna, alcohol i cànnabis, la mortalitat s'associa a opiàcies alcohol i sedants. No obstant això, el tabaquisme provoca greu deterioració en la salut.

Aquest policosum té un efecte acumulatiu o sinèrgic en la funció cerebral i la neurocognició. En la clínica és habitual la presència de psicopatologia, comportaments de risc i activitats delictives associats a això.

Va plantejar que són molts els factors poden explicar l'ús de diverses substàncies juntes, des de la potenciació dels efectes provocant un major “colocón”, fins a per controlar els efectes secundaris d'algunes, p.e. els psicoestimulants es consumeixen juntament amb drogues depresores per controlar l'eufòria, mentre que els opiàcies juntament amb estimulants per augmentar l'eufòria. Tabac i cànnabis van plegats, encara que el subjecte s'identifica com a consumidor de cànnabis i es preocupa per la seva addicció al cànnabis, en realitat el tabac provoca una addicció molt més ràpida El consum d'alcohol provoca un augment de la resta de drogues mentre que el tabac s'associa a major nombre de morts per complicacions mèdiques.

Llista d'enllaços:

Imatges: