Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Webinar 22 d'abril 2021: “Addiccions comportamentals: Actualització en clínica, avaluació i tractament" Dra. Susana Jiménez.

  • 14 d’abril de 2021
Image de la noticia

La Doctora Susana Jiménez és cap de la Unitat de Joc Patològic del Departament de Psiquiatria-IDIBELL. Hospital Universitari de Bellvitge Barcelona.

En la seua intervenció la Dra. Jiménez va explicar que les addiccions comportamentals comparteixen tots els criteris d'addicció que tenen les substàncies d'abús i d'igual manera, creen conflicte extern en la família i intern en l'individu. En aquests anys, han canviat alguns aspectes diagnòstics, també ha evolucionat el concepte d'aquesta addicció. No obstant això, la prevalença a Espanya està en augment, és alta ja que quasi l'1% de la població presenta aquest trastorn, sent el percentatge encara més alt en les persones que presenten una conducta de risc, perquè porta al 4%. En la franja d'edat de 14-18 anys la prevalença és d'un 10%, sent major en els homes.

Tant en la seua activitat clínica diària com en les investigacions que dirigeix ha observat un canvio de perfil, que ha variat des del joc presencial al joc on-line, existint un grup de pacients mixt, amb un començament en el joc a través de màquines “escurabutxaques” i quan la conducta de joc ja està regulada es produeix el salt a joc on-line utilitzant per a això el telèfon mòbil. En els joves la modalitat de joc prevalent són les apostes. S'ha observat un augment en el nombre de consultes sol·licitades pels joves que manifesten realitzar apostes esportives. A aquest augment contribueix que ha disminuït la percepció de risc el que comporta que la disminució en l'edat d'inici en les apostes i això s'associa a més complicacions i pitjor pronòstic. Els pacients que realitzen apostes esportives solen ser homes, amb estudis, que practiquen esport i amb recursos econòmics. La problemàtica del joc es complica quan s'associa a consum d'altres drogues.

En el perfil psicopatològic que presenten va assenyalar que un 57,5% presenten puntuacions clíniques significatives de depressió, baixa autoestima, sentiments d'inferioritat i pertorbació emocional. En general observen que tenen una alta impulsivitat i cerca de novetat juntament amb baix autocontrol.

La seua investigació es relaciona amb la cerca de factors de risc, discriminant entre els que realitzen joc on-line o apostes esportives, o conèixer si existeixen subtipus de perfils entre els subjectes que presenten trastorn per joc patològic. Va assenyalar que en tots els trastorns per joc patològic existeix una interacció entre els factors biològics, socials, psicològics i ambientals, on el risc s'incrementa amb la disponibilitat existent. El model adequat per a estudiar aquest trastorn serà bio-psicosocial.

Llista d'enllaços: