Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

La Nau dels Xiquets i les Xiquetes i La Nau Jove és l’escola d’estiu que organitza la Universitat de València, durant el mes de juliol. L’escola es pot definir a partir dels objectius que ens marquem com a fonamentals per a desenvolupar el projecte, i que són, en bona part, l’extensió dels objectius que es fixa la Universitat de València en els seus Estatuts.
En 1995 la Universitat de València va posar en marxa la primera edició de La Nau dels Xiquets i les Xiquetes amb l’objectiu de transformar l’espai universitari en un marc lúdic formatiu. Una volta observat l’èxit i la bona acollida d’aquesta iniciativa, en 2008 es creava La Nau Jove. És a partir de 2018 quan la Fundació General de la Universitat de València (FGUV) pren el relleu de l’organització d’aquesta escola d’estiu.
La Nau dels Xiquets i les Xiquetes està dirigida a participants d’una edat compresa entre els 5 i els 12 anys. Aquesta escola d’estiu s’ha realitzat als tres campus de la Universitat de València. La Nau Jove està adreçada a joves entre 13 i 16 anys i té lloc únicament al campus de Tarongers. Ambdues estan dirigides als fills o les filles dels membres de la comunitat universitària (PAS, PDI, estudiantat i membres del Col·lectiu Alumni UV de la Universitat de València). Els infants que no tenen cap vinculació amb la Universitat de València poden matricular-s’hi tenint en compte la limitació de places.
En la seua dinàmica de funcionament, les activitats programades es plantegen al voltant d’un fil conductor, que en aquesta edició ha sigut “L’aigua, un regal ple de vida”, i que s’ha centrat en prendre consciència de tot el que l’aigua aporta a les nostres
vides, i fer-ne un ús sostenible.

ACTIVITATS 20109

12.1.- Escola d’Estiu de La Nau dels Xiquets i les Xiquetes. 24a Edició

L´escola d´estiu de la Universitat de València, La Nau dels Xiquets i les Xiquetes, arribà a la seua 24a edició en 2019. Amb un total de 244 participants, els usuaris d´aquest servei han donat unes valoracions molt positives, atorgant una nota mitjana de
8,46.
Han estat nombroses les activitats realitzades al llarg d’aquestes quatre setmanes, durant les quals les menudes i els menuts han cultivat hortalisses d’estiu, com ara bledes, que han regat amb l’aigua sobrant de les cantimplores al final del matí; han cuinat “artificis” –elaboracions que juguen visualment amb el comensal–, com ha estat el cas d’uns ous fregits amb creïlles, un plat que en realitat era iogurt, bresquilla i poma; i han construït un molí d’aigua i una depuradora.
Altres jocs i activitats, comunes a totes les edats, de les quals han pogut gaudir al llarg del mes han estat banys a la piscina, pràctiques esportives, tallers de cuina, ludoteca, cor i temps lliure organitzat, per exemple.
Les excursions són un altre capítol imprescindible en aquesta escola d’estiu. Enguany, les xiquetes i els xiquets han visitat el Parc Natural de l’Albufera, han realitzat la ruta dels Molins d’Alboraig, han participat en una trobada intercampus a La Canyada del Conill i, el més refrescant, han nadat a la piscina del Parc El Vedat.
Per a posar el punt final a l’edició de 2019, es realitzava un acte de cloenda de cor per campus, on xiquets i xiquetes cantaren acompanyats de les famílies assistents, i una cloenda general pels participants dels tres campus.

12.1.- Escola d’Estiu de La Nau Jove. 12a Edició

Un centenar de participants han gaudit de La Nau Jove en la seua dotzena edició. Igual que els més menuts i menudes, han passat uns dies molt profitosos valorant amb una nota mitjana de 8.56 l’escola d’estiu.
Enguany s’han ofert diferents activitats; tallers, activitats d’animació grupals, com jocs cooperatius, dinàmiques per treballar la interculturalitat, etc. Les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) han tingut un pes molt important en les activitats d’animació i reflexió relacionades amb la solidaritat, l’ecologia o els drets humans. A més, s’han practicat esports innovadors com softbol i funky, Com a novetat, els i les joves han pres un primer contacte amb la llengua xinesa a través de l’Institut
Confuci de la UV, que l’any passat ja va oferir un taller de cultura xinesa.
En l’apartat d’activitats dedicades al coneixement de la Universitat de València, han pogut conèixer més a prop el Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València (TAU), on realitzaren un programa de ràdio; a l’Aula del Cel de l’Observatori Astronòmic, un projecte educatiu per a l’ensenyament i la didàctica de l’astronomia; i al Col·legi Major Rector Peset.
Quant a les visites culturals i al nostre patrimoni, han visitat l’Observatori del Canvi Climàtic, han practicat paddle surf al Perellonet, i senderisme al paratge de la Penya Maria a Xestalgar.
Per acabar, els joves han fet una estada de dues nits a l’alberg de L’Assut d’Antella, on han fet activitats d’aventura com ara rocòdrom, rutes en BTT i jocs d’orientació. A més, aquesta acampada els ha permés gaudir del riu Xúquer fent piragüisme.
A la cloenda, celebrada al Campus dels Tarongers, els joves estigueren acompanyats per les seues famílies, gaudint d’un dia en bona companyia.