Logo de la Universitat de València Logo del portal

 • Estudiants de la Universitat de València

OLIMPÍADA DE QUÍMICA

Curs 2019-2020

I. Objectius

 • Estimular l’estudi de la química entre els joves estudiants
 • Premiar l’esforç i l’excel·lència acadèmica
 • Divulgar la química i servir de punt de trobada entre l’ensenyament secundari i la Universitat

II. Participants

Poden participar a l’Olimpíada Química els estudiants que complisquen amb les bases establides per ANQUE-Comunitat Valenciana (Fase Local) i la Reial Societat Espanyola de Química (Fase Nacional).

III. Sistema de participació

1.- Inscripcions i Fase de Preselecció

A aquesta prova de preselecció poden acudir els estudiants matriculats durant el curs 2019-2020 en la matèria de química de qualsevol curs d'ensenyament secundari (recomanable 1r o 2n de Batxillerat).

Els estudiants hauran d'inscriure's prèviament a la web del Col·legi de Químics: https://colegioquimicos.com/olimpiada-quimica/
Data límit d'inscripció per a la prova de preselecció: 18 de novembre de 2019.

Aquesta fase de preselecció concerneix exclusivament als estudiants de centres de la província de València (adscrits a la Universitat Politècnica de València, a la Universitat de València o, eventualment, a la UNED).

La prova de preselecció tindrà lloc el divendres 29 de novembre 2019, a les 16:00 a les aules de la Facultat de Química del Campus de Burjassot.

Aules per a l'exàmen: E-1.1, F-1.4 y F-1.5. Totes aquestes aules estan en la planta primera dels edificis E i F del campus de Burjassot

Seminari formatiu: Mitjançant aquesta prova se seleccionarà un equip de 16 estudiants. Aquestos estudiants són els que posteriorment participaran a l'examen de la Fase Local. Els estudiants preseleccionats que ho desitgen podran participar en un seminari formatiu de preparació específic. Aquest tindrà lloc els divendres per la vesprada a la Facultat de Química, a partir del 13 de desembre de 2019, en sessions de 4 hores. El programa del seminari es podrà consultar en aquest document [PDF].

Temari de la prova de preselecció

 • T.A.M. i càlculs estequimètrics
 • Formulació orgànica i inorgànica
 • Estructura de la matèria. Taula periòdica. Propietats periòdiques
 • Enllaç químic

Estructura de la prova de preselecció

La prova consistirà en:

 • Exercici pràctic: integrat per 3 problemes. Durada 90 minuts.
 • Exercici teòric: 25 preguntes d'opció múltiple. Cada qüestió constarà de 4 opcions sent solament 1 opció la vertadera. Durada 60 minuts.

2.- Segona Fase: Fase Local de l'Olimpíada

La Fase Local de l'Olimpíada té lloc de manera simultània a totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana. Els estudiants dels centres adscrits a la Universitat Politècnica de València i a la Universitat de València realitzaran una prova conjuntament el divendres 6 de març de 2019 a un aula de la Facultat de Química de la Universitat de València (Campus de Burjassot-Paterna). Es comunicarà oportunament l'aula i l'horari de la prova.

A aquesta prova només es presentaran els estudiants preseleccionats. Es triarà a 6 estudiants guanyadors (3 pertanyents a centres adscrits a la UPV i altres 3 pertanyents a centres adscrits a la UV). Els 6 estudiants rebran els premis que les institucions organitzadores determinen. El lliurament d'aquestos premis es realitzarà a un acte que se celebrarà durant el mes de maig.

Temari de la prova de Fase Local

A més dels continguts de la prova de preselecció, els següents:

 • Energia de les reaccions químiques i espontaneïtat.
 • Cinètica Química.
 • Equilibri Químic.
 • Equilibri de Dissolució-Precipitació.
 • Reaccions de transferència de protons. Equilibri Àcid-Base.

Estructura de la prova de Fase Local

La prova consistirà en:

 • Exercici pràctic: integrat per 3 problemes. Durada 90 minuts.
 • Exercici Teòric: 35 preguntes d'opció múltiple. Cada qüestió constarà de 4 opcions sent solament 1 opció la vertadera. Durada 90 minuts.

3.- Fase Nacional de l'Olimpíada de Química

Les normes de participació a la Fase Nacional de l'Olimpíada de Química les establiran la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) i el Ministeri d'Educació. L'equip d'estudiants que cada universitat enviarà a aquesta Fase Nacional es designarà entre els estudiants guanyadors de la Fase Local.

IV. Exercicis d'anys anteriors de la Fase de la Preselecció 

V. Exercicis d'anys anteriors de la Fase Local 

Coordinadors:

 • José María Moratal Mascarel. Catedràtic de Química Inorgànica. Departament de Química Inorgànica. Facultat de Química de la Universitat de València. (moratal@uv.es).
 • Juan José Borras Almenar. Profesor del Departament de Química Inorgànica. Facultat de Química de la Universitat de València.. (juan.j.borras@uv.es)

Més informació sobre l'Olímpiada de Química:

Tota la informació referent a l'Olimpíada de Química es pot sol·licitar a l'Associació de Químics de la Comunitat Valenciana, o mitjançant la pàgina web del Col·legi de Químics i Associació de Quimics de la Comunitat Valenciana.

Adreça: C. Astúries, 19 baix, 46023 - València
Telèfon i Fax: 96 337.53.77
E-mail: olimpiada@colegioquimicos.com
Web: www.colegioquimicos.com/olimpiada-quimica

EDICIONS ANTERIORS:
Curs 2018/2019
Curs 2017/2018
Curs 2016/2017

 

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies