Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Inauguració del Congrés Internacional pel 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans

  • Gabinet de la Rectora
  • 10 de desembre de 2018
Inauguració congrés

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, han inaugurat hui a l’edifici històric de La Nau, el congrés internacional amb motiu del setanta aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre del 1948.

En l’acte inaugural han intervingut també l’ambaixador de Canadà, Matthew Levin, i el professor i director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), Javier de Lucas, centre de recerca que organitza el congrés.

El president de la Generalitat Ximo Puig ha afirmat que ‘hui més que mai és necessari una reflexió al voltant de la Declaració Universal dels Drets Humans. Tots conjuntament hem de defensar allò que planteja eixa declaració de 30 articles en els quals s'expressa allò que és la dignitat de les persones'. A més, Puig ha remarcat que en la defensa del drets humans ‘no cap l’equidescència, sinó la lluita constant per mantenir la millor versió de la humanitat’.

Al seu discurs, amb referències a Olympe de Gourges, Rosa Parks, Eleanor Roosevelt, Victoria Kent, Clara Campoamor o Carmen Alborch, la rectora Mª Vicenta Mestre ha apostat per la igualtat com valor fonamental de la Declaració de Drets Humans i el rebuig a qualsevol tipus de violència, en especial l’exercida contra les dones i la comunitat LGTBI. Mestre ha conclòs la seua intervenció amb les paraules del professor de la UV, Rafael Altamira ‘la practica dels drets humans evitarien que el respecte a la persona humana deixara de ser una frase agradable, un dret positiu i no una llei incomplida’.

El professor i director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), centre de recerca que organitza el congrés, Javier de Lucas, ha recordat que al mateix temps que enguany es commemora el 70 aniversari de la Declaració dels Drets Humans, també es compleixen 40 anys del naixement de la Constitució Espanyol, marc de convivència de la societat espanyola. De Lucas també ha remarcat l’amenaça dels actuals populismes creixents que posen en risc els drets aconseguits.

D’altra banda, l’ambaixador de Canadà a Espanya, Matthew Levin, ha recordat el paper de Canadà en el naixement de la Declaració dels Drets Humans, ja que en la seua redacció va tindre especial rellevància les aportacions del jurista canadenc John Peters Humprey, director al 1948 de la Divisió de Drets Humans de la ONU.

El Congrés Internacional 70 Anys de la Declaració Universal dels Drets Humans reunirà durant tres dies prestigiosos professors de diferents països, experts d’agències de l’Organització de les Nacions Unides i del Defensor del Poble, organismes de protecció de drets, ONG de reconeguda trajectòria, periodistes especialitzats i membres de l’administració de justícia.

La Declaració exposa valors universals i un ideal comú per a tots els pobles i nacions. Aquest document històric va proclamar els drets inalienables inherents a tots els éssers humans, sense importar la seua raça, color, religió, sexe, idioma, opinions polítiques o d’una altra índole, origen nacional o social, propietats, lloc de naixement ni cap altra condició. El principal objectiu del congrés és “examinar i fer balanç del reconeixement i garantia efectiva dels drets contemplats en la Declaració”, segons explica Javier de Lucas. El congrés, afegeix, “analitzarà també el desenvolupament de la Declaració Universal en els convenis internacionals i en la jurisprudència, i així mateix estudiarà com projectar cap al futur les línies d’actualització i desenvolupament dels drets humans que resulten més necessàries i urgents”.

La conferència inaugural porta com a títol Democràcia i drets humans davant el desafiament dels populismes i serà a càrrec de Stephane Dion, enviat especial de Canadà per a la UE i Europa i ambaixador de Canadà a Alemanya. L’any 2000, quan era ministre d’Assumptes Governamentals de Canadà, Stephane Dion va ser l’impulsor de l’anomenada Llei de Claredat, en la qual es van establir els criteris, condicions i cauteles pels quals Quebec podria, sota determinats requisits, ser independent.

El primer panell de debat abordarà la lluita contra la discriminació de les dones, un tema al qual també se li dediquen altres sessions del congrés. La taula estarà moderada per la professora Cristina García Pascual (IDH-UV) i comptarà amb les intervencions de Paz Lloria (UV), María Eugenia Rodríguez Palop (UCIII), Ruth Rubio (US, EUI, Firenze) i Colleen Sheppard (Center for Human Rights, Universitat de Toronto). El nom de Ruth Rubio ha sigut inclòs en el Mural del Llegat a la Justícia de Gènere instal·lat aquest estiu en la nova seu de la Cort Penal Internacional a l’Haia, en reconeixement al seu treball acadèmic en justícia de gènere i en matèria de reparacions a les víctimes.

Fabián Salvioli, relator especial del Consell de Drets Humans de l’ONU sobre Veritat, Justícia, Reparacions i Garanties de no Repetició i expresident del Comité de Drets Humans de l’ONU, pronunciarà l’última conferència de la primera jornada del congrés. Salvioli ha defés la necessitat que Espanya derogue la Llei d’Amnistia i que s’investigue, jutge i condemne els responsables franquistes.

L’aportació canadenca

En la redacció de la Declaració Universal van tindre especial rellevància les aportacions del jurista canadenc John Peters Humphrey, director aleshores de la Divisió de Drets Humans de l’ONU. Com a homenatge, s’inaugurarà al Claustre de La Nau una exposició del Canadian  Museum of  Human Rights, que posteriorment s’exhibirà a Madrid i a Bilbao. La figura d’aquest jurista canadenc serà també objecte d’una conferència a càrrec del professor de la Universitat de Quebec a Mont-real Olivier Barsalou, que serà presentat per la presidenta dela  Fundació Canadà, Esther Mitjans.

En les sessions de dimarts 11 (13:15 hores, La Nau) pronunciarà una conferència el politòleg francés i president del comité científic del congrés Sami Naïr. Dimecres 12 (9:30 hores) està programada una conferència del Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, que tindrà lloc al Saló d’Actes de la Biblioteca Gregrori Maians (Campus dels Tarongers).

El Congrés Internacional 70 Anys de la Declaració Universal dels Drets Humans compta amb el patrocini de Presidència de la Generalitat Valenciana i en la seua organització col·laboren l’Ambaixada de Canadà, la Fundació Canadà, el Rectorat i les facultats de Dret i Ciències Socials de la Universitat de València, el Defensor del Poble, l’editorial Tirant lo Blanch i les ONG MSF, CEAR, PROEMAID i València sense Mordassa.

Les sessions del congrés tindran lloc a La Nau, l’edifici històric de la Universitat, els dies 10 i 11, i al Saló d’Actes de la Biblioteca Gregori Maians (Campus dels Tarongers) el dia 12.

Llista d'enllaços:

Imatges: