Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

La UMH assumeix la Presidència de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de gener de 2024
Rectors i rectores de les universitats públiques valencianes

El rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), Juan José Ruiz, ha assumit la Presidència de la Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV). L'acte s'ha desenvolupat a la Sala de Reunions de l'edifici Bernia del campus d'Altea de la UMH i, a aquest, han assistit els cinc rectors i rectores de les universitats públiques valencianes, així com la secretària autonòmica d'Universitats, María Esther Gómez, i el director general d'Universitats, José Antonio Pérez.

El rector Juan José Ruiz ha pres el relleu del rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Capilla. Aquest canvi en la Presidència es produeix per acord de les cinc universitats: la UMH, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló. La Presidència té un any de duració i un caràcter rotatori entre les cinc universitats que integren el sistema públic valencià.

El rector de la UMH ha assenyalat durant la seua primera intervenció com a president de la CRUPV que la seua intenció és continuar defensant a la universitat pública i reivindicant la seua importància vital en el desenvolupament de la societat i del seu entorn. En relació a la recent publicació de l'informe que tots els anys realitza la Fundació CYD, ha destacat que es fa imprescindible reforçar la política de beques i ajudes a l'estudi. “Intentarem que el govern central i de la Generalitat facen l'esforç d'incrementar el pressupost per a aquestes ajudes, tant d'estudis com de mobilitat internacional i orientades a l'estudiantat, però també, a la resta de col·lectius que integren les universitats”.

El president de la CRUPV ha afegit que “Ens enfrontem a un període en què començarem a implantar la nova Llei amb totes les incògnites que segueixen sense resoldre's. Aquesta inquietud que és extensiva a tots els equips rectorals comença pel finançament que requereix l'adaptació a aquesta llei”. En aquest sentit, ha destacat que “la tan necessària renovació de les plantilles docents repercutirà en l'augment dels costos a la Seguretat Social de les universitats i aquest augment haurà de reflectir-se en el finançament per als pròxims cursos. De la mateixa manera, les universitats ja venim patint el pagament de les quotes de la Seguretat Social dels estudiants en pràctiques, pagaments dels quals les empreses no es fan càrrec i el govern central tampoc ha contemplat en els seus pressupostos ni a facilitar la seua gestió administrativa”.

Al problema del repte de l'infrafinançament universitari, Juan José Ruiz planteja que caldria afegir altres mancances històriques que pateix el sistema universitari. “És necessari que, per una vegada, impere la coherència i es dissenye un mapa de titulacions en el qual, responsablement, s'organitzen aquestes d'acord amb la demanda social i al de l'adequació del nombre d'egressats al mercat laboral. No vull evadir la part que ens toca a nosaltres, les universitats, perquè utilitzar correctament els nostres pressupostos és també un compromís dels propis equips de direcció”, ha reivindicat.

Per part seua, el president sortint de la CRUPV i rector de la UPV, José Capilla, ha assenyalat que l'any transcorregut durant la seua presidència s'ha caracteritzat, entre altres qüestions, per la fallida negociació en el primer semestre de 2023 d'un futur pla de Pla Pluriennal de Finançament (PPF), les negociacions per a la determinació del finançament de l'exercici 2023 no resoltes fins entrat el mes de juliol amb el govern valencià sortint, la negociació del pressupost de 2024, resolta amb el nou govern valencià durant la tardor; o l'entrada en vigor a l'abril de la nova. També, ha estat marcat per l'inici del seu “difícil, incerta i no adequadament finançada implementació, així com les dificultats que la regulació estatal introdueix per a la gestió de les pràctiques tant curriculars com extracurriculars”, ha indicat.

La Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Públiques Valencianes es va crear el 18 de febrer de 2003 per a coordinar les polítiques d'actuació de les cinc institucions universitàries.