Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

La Universitat de València i el Ministeri de Defensa subscriuen un conveni de col·laboració base de futurs projectes conjunts

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 d’abril de 2019

El conveni subscrit entre la Universitat de València i el Ministeri de Defensa dota d'un marc legal la nova relació i permetrà, segons les parts implicades, aprofundir en l'estudi de la defensa, la pau i la seguretat mitjançant futurs convenis específics.

La Universitat de València  i el Ministeri de Defensa han subscrit un conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions en el Convent de Sant Doménec, seu de la Caserna General d'Alta Disponibilitat (Cgtad), comptant amb presència de les dues institucions representades en l'acord.

Per part de la Universitat de València  han assistit la rectora Mª Vicenta Mestre, las secretaria general Mª Elena Olmos, el degà de la Facultat de Dret Javier Palao i els catedràtics Javier de Lucas i Consuelo Ramón, director de l'Institut de Drets Humans i coordinadora del programa de Doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional respectivament. En representació del Ministeri de Defensa, el tinent general Francisco José Gan Pampols i el Delegat de Defensa a la Comunitat Valenciana Rafael Morenza Tato han exercit aquesta funció.

La Universitat de València  subscriu aquest conveni, segons ha explicat Mª Vicenta Mestre, “per a avançar en l'àmbit de la formació i la recerca en interessos comuns que puguem tenir sobre defensa, pau i seguretat”. La rectora, representant de la institució en aquesta signatura, ha afegit que “açò ens dóna un marc legal important i necessari per a fer projectes de col·laboració específics que milloren la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes i que, també, ens permeta fer recerca i transferencia de coneixement”.

Per la seua banda, el degà de la Facultat de Dret, el professor Dr. Javier Palao, s'ha congratulat per la signatura d'aquest conveni. “Avui per a la Facultat és un gran dia perquè ens permet, d'alguna manera, tancar una de les línies de recerca més potents que té en aquests moments el centre”. El degà de la Facultat ha destacat les característiques transversals de la defensa ja que “toca el Dret, toca l'Institut de Dret Humans, toca la geopolítica, l'estratègia i la seguretat, assignatures que tenim en el Grau de Ciències Polítiques”. Així mateix, ha ressaltat la relació i la repercussió que açò té en el context general de defensa, la relació amb institucions de seguretat de l'Estat com el CNI, el govern exterior o l'acció de les Forces Armades.

En nom del Ministeri de Defensa, el tinent general Gan Pampols ha qualificat de “extraordinàriament positiva” la signatura d'aquest conveni, ja que dota “d'un marc de relació a una institució tan potent, des del punt de vista de la formació i el perfeccionament com és la Universitat de València amb una estructura que està en permanent evolució, que és la del Ministeri de Defensa”. A més, el tinent general considera aquesta “una oportunitat, sens dubte única, per a aprofundir en aspectes relacionats amb la pau, la seguretat i la defensa” amb la intenció del desenvolupament dels estudis de postgrau i la recerca.