Universitat de ValènciaResearch and Tech Transfer Logo del portal

OPTICALSENS, la primera spin-off interuniversitària UV-UPV per a la detecció de drogues de submissió química

  • January 31st, 2024
OPTICALSENS, la primera spin-off interuniversitària UV-UPV per a la detecció de drogues de submissió química
OPTICALSENS, la primera spin-off interuniversitària UV-UPV per a la detecció de drogues de submissió química

Una spin-off reconeguda i participada per la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) que comercialitzarà sensors de detecció de drogues de submissió química i sensors de senescència.

OPTICALSENS, S.L., és la primera spin-off interuniversitària que sorgix del Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM). La Spin-off es crea en col·laboració amb TRL+, una entitat dedicada a la cogeneració de spin-offs amb origen als projectes de Centres d'Investigació de les Universitats gràcies a la unió d'equips professionals empresarials i investigadors.

La nova spin-off de la UV i de la UPV té per objectiu oferir solucions amb sensors químics i biomarcadors per a satisfer les necessitats del sector agroalimentari, salut, seguretat higiènica-sanitària, el sector farmacèutic i de la indústria química. L'empresa inicia la seua activitat amb sensors de detecció de drogues de submissió química i sensors de senescència, no obstant això treballarà en el desenvolupament de sensors químics i biomarcadors d'alt valor científic i industrial.

Segons les estadístiques, en l'actualitat el 40% d'agressions sexuals es produïxen per submissió química, la qual cosa posa de manifest la necessitat de sensors per a este tipus de drogues. Els sistemes i tècniques comercialitzades fins ara presenten inconvenients, com canvis de color discrets, poca sensibilitat, i són d'ús complex o es presenten en formats de baixa usabilitat.

OPTICALSENS és la primera empresa que proposa una tecnologia que pot ser emprada de manera senzilla, a temperatura ambient, i amb alta fiabilitat per qualsevol tipus d'usuari. La detecció d'estes drogues es duu a terme mitjançant un sensor que genera un ràpid canvi cromàtic i amb alta especificitat.

D'altra banda, el sensor molecular de senescència és capaç d'oferir informació d'alt valor biomèdic sobre l'estat d'envelliment cel·lular in vivo, és a dir, sense necessitat de sacrificar animals d'investigació. OPTICALSENS portarà esta tecnologia al mercat clínic i a centres d'investigació sanitària.

OPTICALSENS, S.L. té com a promotors a personal investigador del Institut Interuniversitari d’Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) amb àmplia i reconeguda experiència en la recerca i desenvolupament de sensors químics i biomarcadors com Salvador Gil Grau, Pablo Gaviña Costero, Margarita Parra i Ramón Martínez Máñez, entre altres.

Es tracta de la primera spin-off reconeguda per la UV en el 2024, fruit del suport de les universitats i en el marc de les polítiques de transferència del coneixement fomentades per la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.