Logo de la Universitat de València Logo Servei d'Informació i Dinamització Logo del portal

D’entre els 121 originals presentats a la 19a edició dels Premis Universitat de València d’Escriptura de Creació, els jurats premiaren a: Poesia passatgera, de Víctor Vila Ramírez, estudiant de Psicologia a la Universitat de València, en la modalitat de Poesia en valencià; La perra de esta casa, de Sara Olivas García, estudiant del Màster en Gènere i Polítiques de Igualtat a la Universitat de València, en la modalitat de Poesia en castellà; Les metamorfosis (o sobre els canvis que anuncien la fi del món) d’Óscar Palomares Navarro, estudiant del doctorat en Història de l’Art a la Universitat de València, en la modalitat de Narrativa en valencià; La paradoja bélica de las cucarachas, de Toni Díaz Beltrán, estudiant del Màster en Paleontologia Aplicada a la Universitat de València i a la Universitat d’Alacant, en la modalitat de Narrativa en castellà; Karen frente al espejo o El infierno sabe a dulce navideño, de Amancay Moliner Ribeiro, estudiant d’Interpretació Textual a l’ESAD de València, en la modalitat de Teatre, i 7:36, 7:37, 7:38, de Javier Antonio Castillo Mora, estudiant de Filosofia a la Universitat de València, en la modalitat de Guió de curtmetratge.

Van quedar finalistes: Passat en òrbita, de Víctor Benavides Escrivà, en Poesia en valencià; Los tambores del dios del rayo, de Pedro Muñoz Claramonte, en Poesia en castellà; Porqueria, de Celia Ibáñez Pascual, en Narrativa en valencià; Peces, cortinas, llaveros y todo lo que no podemos guardar, de Andrea Ixchel Martínez Marcos, en Narrativa en castellà i  Construir un ascensor a l'hotel Seppuku, de Josep Xavier Rico Martín, en Teatre.

Els jurats d’aquesta edició han estat formats per: Mercè Climent i Paià, Eduard Marco Escamilla i Ferran Bataller Gomar, en Poesia en valencià; Patricia M. Cuenca Chaves, Itziar Mínguez Arnáiz i Luz Celestina Souto, en Poesia en castellà; Llúcia Casanova Carbonell, Iolanda Batallé Prats i Maria Saiz Raimundo, en Narrativa en valencià; Lola Samper Ramos, José Martínez Rubio i Mar Benegas Ortiz, en Narrativa en castellà; Laura Useleti Ortiz, Carla Chillida Almiñana i Maria Morant Giner, en Teatre, i José Antonio Hurtado Álvarez, Anacleto Ferrer Mas i María Mínguez Pardo, en Guió de curtmetratge.

Els Premis UV d’Escriptura de creació estan impulsats per la Delegació d’Estudiants i organitzats pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), amb la col·laboració de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i les Aules de Narratives, de Poesia, d’Arts Escèniques i de Cinema del Vicerectorat de Cultura i Societat.

A continuació, us oferim un tast de les obres que han estat publicades per Edicions 96 i la Universitat de València (Colección Teatro Siglo XXI).

Poesia passatgera

Cor i carrer

Victor Vila Ramírez

Poesia en valencià

Poesia passatgera no és un recull de poemes efímers, sinó de poemes en moviment, que parlen de la soledat i de la companyia en pocs i molts llocs, del pas del temps i del temps passat, de l’angoixa de la incertesa, però també de l’esperança, de l’amor pel món i de la bellesa de despertar cada dia amb qui estimes; de la vida, en definitiva.

Llegeix-ne un fragment

Accediu a Edicions 96

La perra de esta casa

La perra de esta casaSara Olivas García

Poesia en castellà

La perra de esta casa és un conjunt de poemes que parlen d'ella: de la casa. D'eixe espai inhabitable. D'eixe espai aclaparador, angoixant i asfixiant. La perra de esta casa repara en la ferida del naixement. La ferida de saber-se viva quan tots et van voler morta. La perra de esta casa és la conversa, quasi asèptica i desganada, amb els habitants amb els quals es comparteix cognom, cullera i sofà. La perra de esta casa és una rendició. Una fugida. Un perdó cap a mi mateixa. La perra de esta casa és la cerca d'identitat d'una dona que soc jo. Perquè la gossa d'aquesta casa soc jo, Sara Olivas. I, després de molts anys, respire, sent, escric, mossegue, borde i visc.

ISBN: 978-84-19149-32-9

Llegeix-ne un fragment

Accediu a Edicions 96

Les metamorfosis (o sobre els canvis que anuncien la fi del món)

Les metamorfosis (o sobre cls carvis que anuncien la fi del meón)Óscar Palomares Navarro

Narrativa en valencià

Una dona que no es reconeix a l'espill, envaïda pels records de sa mare. Un ancià que es creu xiquet, espentat al gronxador per la seua estima per les vesprades. Un ordinador que es torna persona, des d'una maldat adquirida. La vulnerabilitat de l'existència es torna paraula a Les metamorfosis (o sobre els canvis que anuncien la fi del món), amb tres històries que, al remat, en són una.

ISBN: 978-84-19149-33-6

Llegeix-ne un fragment

Accediu a Edicions 96

La paradoja bélica de las cucarachas

La paradoja bélica de las cucarachasToni Díaz Beltrán

Narrativa en castellà

La soledat, com la guerra, pot reduir-se a l'absurd quan la teua vida transcorre entre apps de cites i pizzes de mala qualitat. O, almenys, així ho entén Javier. No obstant això, la seua perspectiva canviarà radicalment quan descobrisca un conflicte que porta anys desenvolupant-se sota els seus peus.

ISBN: 978-84-19149-34-3

Llegeix-ne un fragment

Accediu a Edicions 96

Karen frente al espejo o El infierno sabe a dulce navideño

Karen frente al espejo o El infierno sabe a dulce navideño

Amancay Moliner Ribeiro

Teatre

És molt més que una obra de teatre, és la meua historia i la de moltes altres xiques. Són les nostres pors i les nostres frustracions, són les ànsies d’encaixar en un món fet a mida… de qui? Ningú encaixa en ell. Són les nostres ganes de viure i també de morir. L’obra tracta la història d’una persona amb TCA (Trastorn de la Conducta Alimentària), concretament bulímia i anorèxia nerviosa. Una adolescent amb moltes preguntes, somnis i silencis interminables. Una adolescent que viu en una societat tòxica que l’única cosa que li diu és que no forma part d’ella. T’aprimes, et queda millor la roba, la gent és agradable amb tu, no saps per què et conviden a més festes i sopars i t’assembles més a les dones dels anuncis publicitaris, la guapa, la que es queda amb el xic. T’aprimes i ets feliç.

ISBN: 978-84-9133-539-9

Llegeix-ne un fragment

Accediu a Publicacions Universitat de València