Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Tallers didàctics de ciència

TALLERS DIDÀCTICS DE CIÈNCIA

Tallers d'Arqueologia, de Matemàtiques, de Química (Llum, química i acció, i d'Estadística "Stat Wars".

Els tallers es realitzen sota demanda.

PER A LA INSCRIPCIÓ CLIQUEU EN AQUEST ENLLAÇ

Cada taller dura entre 1h 30 m  i 2 hores i són realitzats per personal investigador, tècnic de laboratori i col·laboradors.

El Taller de Matemàtiques consta de dues parts:

  1. Introducció sobre diversos tipus de superfícies, sobre com són les seves seccions, quines figures planes poden aparèixer quan una superfície és tallada per un pla i quines implicacions té els coneixements de les seccions d'un cos geomètric
  2. Els assistents tenen l'oportunitat de construir models reals de les superfícies vistes a la primera part, a partir d'algunes famílies de seccions d'aquestes superfícies.

El Taller d'Astronomia es porta a terme a l'Aula d'Astronomia de la Facultat de Físiques. Es desenvolupa tant per personal tècnic del departament d'Astronomia i Astrofísica com l'Observatori Astronòmic de la UV. El principal objectiu d'aquesta iniciativa és augmentar els coneixements dels estudiants sobre l'Univers i impulsar el seu interès pels estudis de ciències. La sessió s'inicia amb una bacora xerrada introductòria sobre els principals objectes celestes i les activitats que realitzen els astrònoms. La part pràctica del taller consisteix en l'observació del Sol amb el telescopi, on s'expliquen quines són les seves principals característiques i com es pot observar de manera segura. En cas que les condicions atmosfèriques siguin adverses per a l'observació del Sol, aquesta pràctica es substitueix per una altra activitat pròpia de l'aula d'Astronomia.

El taller de llum química i acció

Durant aquest taller, a els alumnes rebran 1 breu introducció teòrica de Conceptes bàsics de la llum, l'Espectre electromagnètic i la Interacció llum-matèria (color, absorció, luminescència, etc.). És comentessin a els usos més comuns de la llum solar com a font d'energia sostenible. Posteriorment, és duren a Terme Dues activitats Pràctiques per grups. El taller és Durà a Terme per la Dra. Raquel E. Galian i per la Llic. Soranyel González Carrero de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València.

Els tallers d'Arqueologia són tres:

1) Numismàtica, l'objectiu és el de fer entendre la importància de les troballes numismàtiques i el valor de la seva informació en el context arqueològic. Després d'una introducció a la numismàtica i de la importància de la preservació del registre arqueològic, s'ha de preparar un motlle de moneda i es procedirà a ensenyar a catalogar.

2) El registre arqueològic: es pretén difondre la importància del treball dels arqueòlegs i ensenyar a interpretar una seqüència arqueològica. Per a això els assistents hauran de resoldre un tall estratigràfic i definir la seqüència plantejada, i amb tres lots de materials que, suposadament, procedeixen d'una excavació, aprendre a distingir ceràmiques de diferents cronologies.

3) Els biomaterials en el registre arqueològic: en aquest cas es pretén descobrir com són d'importants les restes vegetals i animals per entendre les societats del passat. Es treballarà amb microscopi i lupes d'alta resolució per a identificar espècies vegetals, d'entre els carbons recuperats, i de fauna, així com identificar les possibles evidències de manipulació per agents humans o naturals.

El taller "Stat Wars", impulsat per la Xarxa Nacional de Bioestadística BIOSTATNET, pretén portar la probabilitat, l'estadística i la ciència de dades a les aules dels centres de secundària i de batxiller. Es proposa un espectacle interactiu, que afavoreixi la participació dels assistents, i crear consciència crítica respecte al maneig de dades.

PER A LA INSCRIPCIÓ CLIQUEU EN AQUEST ENLLAÇ

 

 


Inicio       Ministerio de Industría, Economía y Competitividad   

Aquestes activitats compten amb el finançament de la Fundación Española de Ciència i Tecnologia i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades