Sol·licitar taller
Objectiu: avaluar la presència dels microorganismes al nostre cos i a l’entorn.
El taller pràctic consta de tres activitats:
1) cerca de microorganismes en diferents parts del cos, especialment a les mans
2) detecció de la presència de microorganismes en la nostra roba o les nostres sabates
3) aïllament de microorganismes presents en l’aire així com en diferents superfícies i ubicacions de l’escola.
Abans de dur a terme la pràctica, s'enviarà un dossier al centre perquè siga distribuït a l'alumnant que farà el taller. El primer dia hi haurà una breu projecció en PowerPoint per presentar l’activitat i explicar la manera en què es desenvoluparan els experiments. Posteriorment, tindran lloc les activitats, algunes de manera individual i unes altres per parelles.
Públic al qual va dirigit: | Adaptable a diferents nivells des de 5è de primària fins a 1r de Batxillerat |
Nombre màxim d'assistents: | 20 |
Lloc on es realitza: | Al centre educatiu, es requereix un ordinador i un projector a l'aula |
Durada | 1h 30 m - Aquest taller s'impartirà en 2 dies (en el primer es prendran diferents mostres i en el segon se n'analitzaran els resultats) |
L'activitat s'inicia amb una presentació en pantalla de 15-20 minuts. Els punts clau del taller són a) verificar que la presència de microorganismes al nostre entorn és ubiqua i b) reforçar la necessitat de rentar-se les mans com a mètode bàsic per disminuir la transmissió de malalties infeccioses.
Breu CV
Sergi Maicas Prieto va nàixer a Castelló de la Plana el 1969. Es va doctorar en Microbiologia per la Universitat de València el 1998, amb estades breus a la Universitat de Bath i a l’Institut d’Investigacions Citològiques de València. Posteriorment es va incorporar com a postdoctoral a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC). Des de l’any 2002 fins al 2010 va compatibilitzar la dedicació en l’empresa privada (sector biotecnològic) amb la docència en la Universitat Cardenal Herrera-CEU i la Universitat de València. Les seues línies d’investigació se centren en dues àrees, la microbiota del vi i les infeccions causades pel fong Candida.
Actualment és professor del Departament de Microbiologia i Ecologia, i Director del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la Universitat de València. Des de 2011 participa activament en el grup de Docència i Difusió de la Microbiologia de la Societat Espanyola de Microbiologia (DDM-SEM) i és, a més, membre del grup de Community Manager de les seues xarxes socials. Coordina diferents projectes d’innovació educativa en àrees relacionades amb la microbiologia i la biologia molecular.
Més informació
- http://swi.blogs.uv.es
- http://moocbm.blogs.uv.es
- http://www.uv.es/ibmcg
- http://maicas.blogs.uv.es
- Dos estudiants de Ciències Biològiques, premiats a un concurs internacional sobre sensibilització en l’ús d’antibiòtics
- Personal investigador de la Universitat de València explica en catorze instituts la crisi antibiòtica mundial
- El projecte de ciència ciutadana Small World Initiative clou amb la participació de més de 400 alumnes de la Universitat i de secundària
- El projecte MicroMundo@UV difon entre més de 900 alumnes el coneixement de la resistència bacteriana
- Por qué los virus (y el coronavirus) son tan difíciles de tratar en comparación con las bacterias
- ¿Por qué no escuchamos a los científicos cuando nos dicen que la pandemia no ha terminado?
Xarxes socials
- @sergi maicas
- @SWIValencia
- @moocbm
- @BiologiquesUV
- @CdCienciaUV
- @MednightGTS
- Instagram: @maicasprieto
Sol·licitar taller
Aquesta activitat compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.