Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Un estudi de la Universitat i l’INCLIVA demostra que l’estrès en la infància i l’adolescència pot modificar el cervell

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 d’abril de 2021
Equip investigador del projecte.
Equip investigador del projecte.

Un estudi de la Universitat de València (UV) i de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, demostra que l’estrès durant les primeres etapes de la vida pot modificar el cervell, particularment en les dones. El treball, dirigit per Juan Nácher, catedràtic de Biologia Cel·lular i integrant del Grup de Recerca en Psiquiatria i Malalties Neurodegeneratives de l’INCLIVA, suggereix que l’impacte de les experiències adverses i estressants és especialment important en els primers anys de vida, ja que certes regions del cervell, sobretot l’escorça prefrontal, encara s’estan desenvolupant.

En conseqüència, les experiències aversives que ocorren durant la infància o l’adolescència poden causar alteracions a llarg termini en les connexions neuronals i el seu funcionament i en els comportaments associats, destaca la investigació publicada a la revista Neurobiology of Stress.

Tot i que el sexe influeix en la resposta a l’estrès i les dones tenen més probabilitats de desenvolupar trastorns psiquiàtrics relacionats, el coneixement sobre els efectes de l’estrès en les dones és encara limitat, segons el treball dirigit per Nácher, també investigador del Centre d’Investigació Biomèdica en xarxa sobre Salut Mental (CIBERSAM).

Per analitzar els efectes a llarg termini de l’estrès en la vida primerenca sobre els circuits neuronals de l’escorça prefrontal i esbrinar si el sexe té influència sobre ells, es va sotmetre a experiències estressants a ratolins mascle i femella durant les últimes fases de la infància i l’adolescència. Els resultats van mostrar que l’estrès en la vida primerenca té un efecte molt important sobre els circuits neuronals de l’escorça prefrontal, especialment en la de les femelles.

Les alteracions es van detectar particularment en neurones inhibidores, un tipus de neurones especialitzades en el control i la sincronització de les xarxes neuronals del cervell. A més, es van observar canvis en l’expressió d’algunes molècules que regulen la plasticitat d’aquestes neurones inhibidores.

La primera autora de l’article és Clara Bueno Fernández, investigadora predoctoral de la Universitat de València, i la investigació ha estat realitzada en col·laboració amb Carmen Sandi, del Brain & Mind Institute de L’École Politechnique Federal de Laussanne. La investigació ha estat finançada pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat València (Programa Prometeu).

 

Article:

Clara Bueno-Fernandez et al. «Long term effects of peripubertal stress on excitatory and inhibitory circuits in the prefrontal cortex of male and female mice». Neurobiology of Stress . Volume 14, May 2021, 100322. DOI https://doi.org/10.1016/j.ynstr.2021.100322. Enllaç: https://ir.uv.es/jtJVD3G