Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Humans i màquines crearan a València una obra d’art interactiva durant un mes en el context de Falla Immaterial

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 de febrer de 2025
projecte 9ART

Enginyers multimèdia i informàtics de la Universitat de València (UV) promouen el projecte 9ART, que convida a participar en la construcció d’una obra d’art digital, el valor de mercat de la qual sorgirà de la interacció entre persones i algorismes d’intel·ligència artificial. Es tracta de la novena proposta artística del col·lectiu Falla Immaterial, que es presenta hui dijous 20 a les 12.30 hores a la Galeria Quatre, i a la vesprada a les 19 hores.

L’obra final es podrà veure i imprimir en Galeria Quatre (carrer la Nau, 25, de València) fins al 20 de març i anirà canviant cada 15 segons per mostrar totes les creacions. Des de la web de 9ART qualsevol persona podrà crear la seua obra d’art, veure el seu preu de mercat i imprimir-la. En aquesta obra conjunta participaran artistes de renom i públic general.

El col·lectiu Falla Immaterial està format per Francisco Grimaldo Moreno, Elena Álvarez García, Daniel García Costa, Emilia López Iñesta i Alejandro Casasús Rubio, personal investigador de la Universitat de València, que col·labora en el projecte junt a l’Ajuntament de València, la UV i Galeria Quatre.

9ART és una instal·lació multimèdia i interactiva que convida a reflexionar sobre allò a què els humans donen valor individual i col·lectiu en la societat, a través d’una creació artística interactiva. Una policromia evolutiva en forma de retícula instal·lada en una pantalla digital connectarà les contribucions de les persones participants en una xarxa dinàmica de mòduls cromàtics. “És a dir, en la pantalla aniran apareixent en forma de quadrícula totes les obres d’art de les persones participants, que crearan una nova obra conjunta”, destaca Francisco Grimaldo.

“La persona que vol participar entra en la web, introdueix el seu nom, cognom i signatura, i en aquest moment els algorismes creen l’obra i li donen un preu de mercat. Si ho fa des de la galeria, imprimeix l’obra i se l’emporta a casa com a record de la seua obra d’art. A més, en la pantalla instal·lada en la galeria podrà veure la seua obra exposada durant 15 segons, en al·lusió als 15 minuts de fama que va encunyar Andy Warhol”, matisa Grimaldo.

Fins al pròxim 20 de març, les persones que s’acosten a la galeria, o bé des dels seus ordinadors o mòbils, podran participar en la creació d’aquesta obra digital. Podran fer-ho des del QR situat a la galeria o entrant en la web www.fallaimmaterial.com.

Funcionament

9ART parteix d’un llenç digital en blanc de gran format i es transforma mitjançant l’aportació de cada assistent, que proporciona el seu nom i la seua signatura. Un conjunt d’algorismes intel·ligents utilitza aquesta informació per generar una representació gràfica individual, que rep un valor de mercat en funció de la seua presència en xarxes socials. Llavors, la instal·lació permet la impressió d’una còpia d’aquest quadre virtual, que es converteix en una obra única que posa en qüestió aquest valor suposadament fictici.

Les creacions individuals es combinen i s’encaixen en una policromia col·lectiva composta de segments de colors que fan mutar el llenç digital en un compendi de totes les coautories. Una personificació icònica de la ciutadania que dona un valor homogeni i unitari a tot aquell que hi contribueix. L’acumulació d’aquests imports al llarg del temps que dura l’exposició permet conferir a 9ART un valor de mercat suposadament real.

 

Vídeo explicatiu sobre el projecte 9ART fent clic ací.

Imatges: