Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Josep Pizcueta

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 6 de febrer de 2018
Image de la noticia

Josep Pizcueta i Donday  (València, 6 de febrer de 1792 - Madrid, 1870) va ser metge, botànic, historiador, professor i rector de la Universitat de València (UV).

Doctorat en Filosofia en 1809 i en Medicina en 1817 en la mateixa universitat, va obtindre la càtedra de Botànica uns anys més tard (1829), arribant a convertir-se, primer en director del Jardí Botànic de València i després en rector de la UV.

Durant els anys que s’encarregà de la direcció del Botànic (1829-1867) va refer els danys causats durant la Guerra del Francés (1808-1814) i va aplicar els coneixements que va aprendre al Reial Jardí Botànic de Madrid, quan va estar comissionat allí per la Universitat de València per a estudiar botànica. Arran del contacte amb els seus mestres del jardí madrileny, Mariano Lagasca i Demetrio Rodríguez, que van ser deixebles del botànic i naturalista Cavanilles, va aconseguir que el Jardí Botànic valencià assolira la màxima esplendor de la seua història.

Amb el desenvolupament d’una intensa activitat d’ordenació i increment de les col·leccions de plantes va dotar al jardí d'un extens herbari i biblioteca. La construcció d’instal·lacions per a l’aclimatació i el conreu d’espècies exòtiques que va dur a terme van fer que encetara la modernització de l’Escola Botànica, aplicant el mètode d’ordenació natural d’Endlicher.

Jardí Botànic UV
Jardí Botànic, Universitat de València
 

Des del 1859, Josep Pizcueta va ser rector de la Universtitat de València i entre les seues publicacions més destacades va escriure el llibre Elogio histórico de D. Antonio José Cavanilles i l’Enumeratio plantarum horti botanici valentini, un catàleg de les plantes del Jardí de la capital valenciana.

En 1906 la família del professor valencià va donar a la Universitat el seu fons particular, format per llibres de botànica general i flors dels segles XVIII i XIX, un llegat que constitueix la base del fons antic de l’actual Biblioteca Josep Pizcueta del Jardí Botànic de la UV.

Josep Pizcueta
Josep Pizcueta i Donday