
La Fundació Fisabio, la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i INCLIVA organitzen aquest dimarts 28 de febrer a les 19.30 hores a la Fábrica de Hielo una nova sessió de “Ciencia y Cañas”, un projecte de divulgació científica en què els investigadors i la investigadora Javier Puertas, Anabel Forte, Marcos López Juárez i Kike Nácher conversaran amb el públic sobre el seu treball a través de monòlegs i xarrades breus i entretingudes.
L’esdeveniment es traduirà simultàniament a llengua de signes per dos intèrprets de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD). La Fábrica de Hielo és un centre cultural i creatiu independent ubicat a la platja del Cabanyal de València.
Javier Puertas és el responsable del grup de recerca a “Sueño y neurodegeneración” de Fisabio-Departament de Salut La Ribera. Presentarà “Apps para el tratamiento del insomnio y otros trastornos del sueño”, on parlarà sobre una aplicació elaborada per l’Hospital Universitari de La Ribera per combatre l’insomni i millorar la qualitat del somni de les persones que pateixen aquest trastorn. L’insomni afecta més del 30% de la població i les respostes emocionals que pot desencadenar són: ansietat o frustració. A través d’aquesta aplicació s’entrena l’habilitat d’inhibició que permet gestionar els pensaments i les preocupacions que interfereixen en la capacitat d’agafar el son.
Per la seua banda, Anabel Forte, investigadora en Estadística de la Universitat de València (UV), participarà amb la xarrada “Hech@s de incertidumbre”. S’hi reflexionarà sobre com és present la incertesa en el dia a dia i com afecta la població: a l’hora de consultar la probabilitat de pluja al mòbil, la lectura de percentatges i interpretació de gràfics a la premsa o què passa si a la consulta del metge indiquen que s’ha de rebaixar el colesterol, etc. Per a Forte la incertesa és la matèria amb què es construeix l’avanç.
L’hidrogen i jo és el títol de la xarrada que durà a terme Marcos López Juárez, investigador de l’Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV. Explicarà què és l’hidrogen i desmentirà algunes de les idees preconcebudes i prejudicis sobre aquest: “l’hidrogen és molt perillós i explota”, “l’hidrogen no produeix cap emissió contaminant” o “encara queda molt perquè vegem un cotxe d’hidrogen al carrer”. La idea és aproximar al públic l’hidrogen amb un monòleg en clau d’humor i que la societat entenga tant el potencial com les coses que cal tindre en compte sobre aquest element químic.
Finalment, Kike Nácher, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) realitzarà una aproximació al públic assistent sobre l’astronomia, més concretament a l’origen del cosmos i els elements que el formen en la xarrada “La Cocina Cósmica: el Origen de los Elementos”.
Durant la sessió de “Ciència i Canyes” es comptarà amb la col·laboració de FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana). Dos intèrprets traduiran simultàniament la xarrada del personal investigador a llengua de signes. L’entrada per assistir a “Ciència i Canyes” serà lliure fins a completar aforament a la seu de la Fábrica de Hielo (carrer de José Ballester Gozalvo, 37, València).
El projecte “Ciència i Canyes” compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.
Imatges: