Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Neurocientífiques de la Universitat organitzen quatre actes amb motiu del Dia de la Dona i de la Xiqueta en la Ciència

  • 7 de febrer de 2018

Dos simposis amb dones neurocientífiques en els Campus de Blasco Ibáñez i Burjassot-Paterna de la Universitat de València; una taula redona, 'Dona científica en Neurociència'; i un concurs dirigit a alumnes de primer de batxiller dels instituts de València i la seua àrea metropolitana són les activitats organitzades per neurocientífiques de la Universitat de València amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la Xiqueta en la Ciència.

Els dos simposis i la taula redona se celebraran dilluns 12 de febrer, ja que l’efemèride és el dia 11, que enguany és diumenge. Els actes els organitza la Universitat de València (UV), els coordinada la Societat Espanyola de Neurociència; i col·laboren en ells el Departament d’Anatomia i Embriologia Humana, la Unitat d’Igualtat i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.

Així, el simposi Neurocientífiques tindrà lloc simultàniament entre les 12 i les 14 hores en l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia (campus de Blasco Ibáñez) i en la Sala Darwin del Campus del Campus de Burjassot-Paterna de la UV. En tots dos, neurocientífiques en diferents estadis de la carrera investigadora presentaran el seu treball, o part del seu treball de recerca en un format de xarrades de 15 minuts seguides d’una tanda de preguntes de deu minuts. Abans de començar les xarrades, s’introduirà breument el programa i la filosofia de la jornada.

En l’acte del campus de Blasco Ibáñez participaran Laura Cubas (de Neuroinmunologia i Regeneració Neuronal, Institut de Recerca Sanitària La Fe); Arantxa Blasco (del Grup d’Estudi del Substrat Anatòmic del Dolor i l’Analgèsia, Departament d’Anatomia i Embriologia Humana-UV); Mercé Masana, investigadora i professora associada del departament de Biologia Cel·lular, Immunologia i Neurociència de la Universitat de Barcelona-IDIBAPS; i Gertrudis Perea, del Laboratori de xarxes neuro-glials, i integrant del Departament de Neurobiologia Funcional i de Sistemes de l’Institut Cajal-CSIC.

En el simposi que es desenvoluparà en el Campus de Burjassot-Paterna intervindran Yolanda Campos (del Grup de Recerca Neurofarmacologia de l’addicció Neuropharad, UV; Marta Pérez, del Grup de Recerca de Neurobiologia UV i Investigadora Ramón y Cajal. També participaran Cristina Gil, del Grup de Recerca de Neurobiologia Molecular en la UV; Nuria Flames, en l’Institut de Biomedicina de València-CSIC; i Isabel Fariñas, integrant del Laboratori de Neurobiologia Molecular de la Universitat de València.

La vesprada del dilluns 12 de febrer, entre les 18:30 i les 20:00 hores, la taula redona Dona científica en Neurociència es dirigirà a tot tipus de públic. En ella participaran Ana Sánchez, professora titular de Lògica i Filosofia de la Ciència i integrant de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la UV; Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia i Antropologia Social de la UV; Consuelo Guerri, del Laboratori de Patologia Cel·lular del Centre de Recerca Príncep Felipe de València; Lucía Hipólito, professora ajudant doctora de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica de la UV; i Concepción López, del Departament de Patologia de la UV.

 

Instituts de València i la seua àrea

D’altra banda, i amb la idea de visibilitzar les dones neurocientífiques, s’ha organitzat un concurs dirigit a alumnat de primer curs de batxillerat dels Instituts de València i la seua àrea metropolitana. En ell, els estudiants, en grups de cinc, prepararan un treball en el format que desitgen sobre la vida i treball d’una neurocientífica a la seua elecció. El nom del grup guanyador es coneixerà en l’acte de dilluns 12 a la vesprada, i l’alumnat seleccionat podrà visitar els laboratoris de les investigadores en Neurociència de la Universitat de València per a conéixer com és el seu centre de treball i la seua activitat.

El comité organitzador d’aquests actes està format per Lucía Hipólito, Cristina Gil, Sacri Ferrón, José Manuel Morante, Juan Nácher, Sacri R. Ferrón, Esther Castillo, Ana Polache, María José Cano, Joana Martínez, Ana Lloret, Mónica Tomás, Ana Cervera i Vicent Teruel.