Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

L’investigador Francesc Lloret Pastor, guanyador del XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General».

L’investigador Francesc Lloret ha guanyat el XXIX Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” amb la seua obra La ubicuidad del imán: un mundo magnético, un treball que posa el focus en la presència de l’energia magnètica en diferents àmbits de la vida. El també catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i investigador principal del grup de Química de Coordinació en l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la mateixa institució ha rebut el guardó, convocat per la Universitat de València i dotat amb 12.000 euros, en el marc dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

La ubicuidad del imán: un mundo magnético, l’obra guanyadora del Premi Europeu de Divulgació Científica en l’edició d’enguany, té com a objectiu fonamental visualitzar l’impacte del magnetisme en la nostra vida quotidiana i futura.

L’obra ens parla dels avanços i les aplicacions del magnetisme més recents alhora que n’analitza la història per entendre la dificultat que suposen, però sobretot la importància que tenen, ja que la vida mateixa al nostre planeta està lligada a l’existència d’un camp magnètic terrestre que ens protegeix de les altes radiacions.

“Tot i que vivim en un món on el magnetisme ens acompanya al llarg de la nostra vida, la majoria de la gent desconeix realment com què és, com funciona i l’enorme paper que representa”, explica Francesc Lloret.

La vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa Donat, ha destacat que “L’augment del nivell de les obres presentades dóna cada any bona mostra de la qualitat i el nivell dels divulgadors i divulgadores, i ens complau incrementar les nostres col·leccions amb els seus treballs”.

El jurat ha estat presidit per Rosa M. Donat, vicerectora d’Innovació i Transferència; i n’ha format part Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme i directora de la col·lecció de llibres «Sense Fronteres», en què es publicarà l’obra guanyadora. També en formen part José Ramón Alonso, guardonat en la 28a edició d’aquest premi, l’últim atorgat; Anabel Forte, investigadora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa (UV); i Juan Nácher, investigador del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física (UV).

Trajectòria

Francesc Lloret Pastor ha estat investigador postdoctoral i ha exercit com a professor a diverses institucions universitàries. Ha publicat vora 700 articles en revistes científiques d’alt prestigi i les seues contribucions han estat reconegudes amb premis nacionals i internacionals, com el Premi a l’Excel·lència Investigadora de la RSEQ, el Premi Catalan-Sabatier de la Societat Francesa de Química i el Premi a la Distingida Carrera Investigadora per part de la Reial Societat Espanyola de de Química. A banda, és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Bucarest.

 

Gala

Guanyadores i guanyadors en les diferents modalitats dels Premis Literaris “Ciutat d’Alzira” han recollit avui divendres 10 de novembre a la vesprada el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en una gala amb 600 persones a la qual entre altres han acudit personalitats del món cultural i polític. Al premi Europeu de Divulgació Científica s’han presentat en aquesta edició un total d’11 obres.