
El projecte LASER Talks (Leonard Art Science Evening Rendezvous) de València ha organitzat aquest divendres 22 de setembre en Las Naves un debat, en el marc del Festival Internacional d’Art Digital, Ciència, Tecnologia i Música Volumens, on s’analitzaran les característiques de la segona revolució quàntica i es repassarà el vocabulari bàsic, els efectes fonamentals o les implicacions socials, polítiques i crítiques d’aquesta revolució en els teixits científics, tecnològics i culturals. L’acte, de 18 a 20 hores, serà moderat per Guillermo Muñoz Matutano, investigador Ramon y Cajal de l’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València.
L’acte, que es farà en castellà i amb inscripció gratuïta ací, està organitzat per la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat de València (UV), l’associació Piratas de la Ciencia i Las Naves, i comptarà amb la intervenció d’investigadores i investigadors com ara Miguel Ángel García March, Anabel Oblide González (els dos de la UPV) i Alejandro Gaita Ariño (Institut de Ciència Molecular, ICMOL-UV). També hi participarà l’artista australiana Lauren Moffatt, que tractarà la influència de la ciència i la tecnologia en la creació artística.
Amb posterioritat a la taula redona, l’artista Lauren Moffatt (Visuals VR) i l’artista sonor i biòleg Ruben García faran una performance VR i una improvisació sonora que durà per títol “Of Hybrids and Strings”.
El desenvolupament de la mecànica quàntica com a teoria física va consolidar en la primera meitat del segle XX tecnologies d’alt valor social i geopolític com l’energia nuclear militar o civil, la indústria semiconductora o el làser. Amb aquesta primera revolució, es van desafiar molts dels imaginaris conceptuals que fins aquell moment es donaven per suposats, en estudiar les característiques de la matèria des dels seus constituents simples: àtoms, fotons, electrons... L’article de John Bell “On the Einstein-Podolsky-Rosen paradox”, de 1964, significà un nou trencament científic i donà peu a nous experiments i tecnologies que feien ús d’aquests conceptes quàntics aplicats a sistemes físics individuals. Va ser la segona revolució quàntica, les tecnologies quàntiques 2.0, o Quantum 2.0.
LASER Talks és un programa de trobades internacionals que reuneixen persones del món artístic, científic, humanista i tècnic per a presentacions informals, actuacions i converses divulgatives amb el públic en general. La seua missió és fomentar la contribució a l’entorn cultural d’una regió fomentant el diàleg interdisciplinari i les oportunitats per a la creació de comunitat. Ja hi ha grups a més de 50 ciutats del món.
Més informació (LASER Talks València): https://leonardo.info/laser-talks-in-valencia-quantum-panorama-art-science-technology-in-a-superposition-state
Imatges: