Eugenio Coronado, investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Madrid

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 25 d’abril de 2024
 
Eugenio Coronado

La Universitat Autònoma de Madrid (UAM) ha investit aquest dijous doctor honoris causa Eugenio Coronado, director des de l’any 2000 de l’Institut de Ciència Molecular (IcMol) de la Universitat de València i catedràtic de Química Inorgànica de la institució. L’acte reconeix la contribució de Coronado “per les seues rellevants i innovadores contribucions al camp del magnetisme molecular, els materials moleculars i la nanotecnologia molecular, així com pels seus esforços, pioners, per a la creació a nivell mundial d’una comunitat interdisciplinària en aquestes àrees”.

El reconeixement a Eugenio Coronado, també coordinador científic del pla complementari d’R+D en Materials Avançats del Govern d’Espanya, ha estat promogut pel Departament de Química Orgànica de la Facultat de Ciències de la UAM. El seu padrí serà Tomás Torres Cebadas, en un acte en què també ha sigut nomenat doctor honoris causa Pedro Miguel Echenique, professor de Física de la Matèria Condensada a la Universitat del País Basc (UPV) i president del Donostia International Physics Center.

Eugenio Coronado (València, 1959), que el 2020 va rebre un Premi Humboldt i el 2014 una Càtedra Internacional Blaise Pascal, és director de l’Institut Europeu de Magnetisme Molecular (EIMM), fundat el 2008. Els seus camps de recerca se centren en el Magnetisme Molecular , els Materials Moleculars Multifuncionals i la Química de Polioxometal·lats. Durant més de 25 anys ha liderat aquests àmbits i ha fet contribucions de gran rellevància. Més recentment, el seu enfocament investigador ha girat cap a l’Espintrònica Molecular, la qual cosa va resultar en l’obtenció d’una Beca Avançada del Consell Europeu de Recerca (ERC) el 2009 per dur a terme el projecte Magnetic Molecules and Hybrid Materials for Molecular Spintronics, conegut com SPINMOL, i participar en la COST Action MOLSPIN el 2016.

La trajectòria investigadora d’Eugenio Coronado ha estat reconeguda amb diversos premis, tant a Espanya com a l’estranger: Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies (2003), Premi i Medalla de Recerca Química de la Reial Societat Espanyola de Química (2009), Premi Nacional de Recerca en Ciències Químiques Enrique Moles (2009) i Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física (2019). És membre de l’Acadèmia Europaea des del 2009.