Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Dones valencianes participen en un projecte europeu que lidera la Universitat per a augmentar dos anys l’expectativa de vida en la UE

  • 24 de maig de 2016
Antonio Cano, catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València

Dones valencianes de mitjana edat participen en Focus, un projecte europeu que dirigeix la Universitat de València, amb un pressupost de 2,4 milions d’euros i que té l’objectiu d’augmentar dos anys l’expectativa de vida a la Unió Europea en la pròxima dècada, millorar la qualitat de l’envelliment i crear el primer mapa de fragilitat d’àmbit comunitari.

El projecte el coordina la Universitat de València a través del catedràtic del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia Antonio Cano, també cap de servei de la seua especialitat a l’Hospital Clínic Universitari de València. En la proposta participen des de maig de 2015 nou grups del Regne Unit, els Països Baixos, Portugal, Espanya, Polònia i Itàlia, entre els quals hi ha diverses universitats amb l’objectiu global de conèixer i identificar factors que permeten gestionar la fragilitat de les persones ancianes i promoure hàbits de vida encaminats a un envelliment saludable.

 

En el cas valencià s’està desenvolupant una estratègia innovadora en la qual dones de mitjana edat participen en un programa d’activitat física a fi d’avaluar-ne l’impacte en una sèrie d’aspectes com ara la cognició, l’estat d’ànim, la qualitat de vida o la salut òssia. La fragilitat, que normalment va associada a l’edat avançada, que està en estudi en diversos àmbits, també té un perfil de gènere. “Diverses recerques han trobat una major prevalença d’aquesta en dones”, indica Antonio Cano.

 

“En aquesta experiència estem utilitzant un enfocament tecnològic, de manera que les dones usen aplicacions mòbils per a millorar la seua participació en el programa, que és la limitació principal en la majoria de les experiències amb els programes d’activitat física arreu del món”, afirma Antonio Cano, que destaca que el projecte “està sent una experiència molt interessant, ja que moltes dones han descobert com pot ajudar-los la tecnologia a canviar la seua vida”.

 

En el cas valencià, el projecte estan executant-lo els voluntaris i ha tingut el suport d’una ONG, Salus Vitae, la qual ha col·laborat amb un curs per a mostrar aspectes bàsics relacionats amb la informàtica i internet.

 

El projecte Focus, optimització del maneig de la fragilitat mitjançant les bones pràctiques de l’Associació Europea per a la Innovació en l’Envelliment Actiu i Saludable (AEIEAS) i la participació dels grups d’interès, està dissenyat per a traure el màxim profit de les diferents entitats que s’ocupen de la fragilitat en el marc de l’AEIEAS. Aquesta entitat, una iniciativa de la Comissió Europea, aspira a augmentar dos anys l’esperança de vida a Europa en condicions de bona qualitat per a l’any 2020.

 

El 60% del finançament de Focus prové del tercer programa de salut de la Unió Europea i és gestionat per l’Agència Executiva de Consumidors, Salut, Agricultura i Alimentació (AECSAA). Amb aquest projecte, Europa té l’objectiu de liderar la innovació en aquest camp, de manera que els majors, amb la millora de les seues condicions de salut, puguen constituir el substrat del que es diu economia de la tercera edat. L’envelliment pot ser més oportunitat que càrrega, pot augmentar la sostenibilitat dels sistemes de salut i pot ser una font d’ocupació i de riquesa.

 

En el marc del projecte Focus, un equip d’investigadors dirigits per Carol Holland, de la Universitat d’Aston, ha revisat sistemàticament la literatura que hi ha sobre la qüestió per elaborar una conceptualització equilibrada de la fragilitat. El treball es publicarà en revistes especialitzades i està quasi enllestit.

 

Les universitats i els grups que participen a Focus són: la Boston University (Regne Unit), Uniwersytet Medyczny im Piastow Slaskich we Wroclawiu (Polònia), la Universidade de Aveiro (Portugal), l’Escola Superior de Enfermagem de Coïmbra (Portugal). També hi participen centres de recerca com Roessingh Research and Development BV (Països Baixos), la Fondazione IRCCS Ca ‘Granda-Ospedale Maggiore Policlinico (Itàlia), l’Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri (Itàlia), i empreses com ara Everis Spain i Estudis de Software Avançat i Manteniment de Tecnologia, aquesta última, empresa derivada o spin-off de la Universitat de València que participa en l’anàlisi de l’impacte en els diferents agents socials.

 

Fragilitat

 

La fragilitat o envelliment és un fenomen global que planteja nous desafiaments a la Medicina i que s’associa amb malalties cròniques de l’edat i a un nombre més gran d’hospitalitzacions o de casos de dependència, a més de la mort. En aquest nou escenari per al sistema sanitari, la prevenció o el retard de la fragilitat s’han convertit en objecte d’estudi, atès que també posa l’individu en un estat de vulnerabilitat més gran de la salut psíquica i física. L’activitat física, adquirir hàbits de son, descans i d’alimentació adequats o participar en activitats socials són recomanables per a reduir-ne l’impacte.

 

Trajectòria

 

Antonio Cano Sánchez és catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia i cap de servei de la seua especialitat a l’Hospital Clínic Universitari de València, a més dirigeix el Màster de reproducció humana. El seu interès principal és l’endocrinologia ginecològica. És autor de diversos llibres i articles d’abast nacional i internacional, editor de ginecologia de la revista European Journal of Obstetrics, Gynecology and Reproductive Biology i editor associat de la revista Gynecologic and Obstetric Investigation. Dirigeix un grup de recerca sobre el paper de les hormones en diversos camps com l’osteoporosi, la mamella o l’aparell cardiovascular.

 

Peu de fotografia:

1.- Antonio Cano, catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València.