Diàleg entre imatge i poesia, a La Nau, a propòsit de l'últim llibre de Jenaro Talens i Alberto García-Alix

Portada del llibre.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull aquest dimarts, dia 27, la taula rodona ‘Icona-textos. El diàleg entre poesia i imatge’, a propòsit del llibre ‘Lo que los ojos tienen que decir’ (Càtedra, 2014) del fotògraf Alberto García-Alix (Lleó, 1956) i del poeta Jenaro Talens (Tarifa, 1946).

La taula rodona, que es farà a les Aules Seminaris (tercera planta) de l'edifici històric, comptarà amb les intervencions dels autors i dels professors de la Universitat de València, Manuel de la Fuente i Santiago Renard, i Santos Zunzunegui, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de País Basc. 
 
‘Lo que los ojos tienen que decir’ convida a la reflexió a través de poemes i imatges sobre els límits i les contradiccions que acompanyen l'autoretrat, en fotografia o en el seu equivalent en l'escriptura poètica, l'autobiografia.
 
Desenvolupat al llarg de gairebé dos anys, segons s'explica en el pròleg, aquest llibre va sorgir com a projecte en les reunions que entre la tardor de 2011 i la primavera de 2012 van mantenir Santiago Auserón, Alberto García-Alix i Jenaro Talens sobre la relació entre fotografia, música i poesia. Per diferents motius, aquest llibre encara no ha vist la llum, però és un llibre interessantíssim llibre que ha donat com a resultat un diàleg ‘iconotextual’.
 
La publicació reuneix els poemes de Talens poeta –Premi Internacional Loewe 1997 i Premi Francisco de Quevedo 2002 de la Comunitat de Madrid-, assagista i catedràtic, i les fotografies d'Alix, Premi Nacional de Fotografia el 1999, Premi  Bartolomé Ros (PHotoEspaña, 2012) al reconeixement de la seua carrera, entre altres. 
 
Encara que el lector pot reconèixer dades autobiogràfiques en les imatges i en els poemes, com aclareix Talens en el pròleg “Lo que los ojos tienen que decir no som ni Alberto García-Alix ni tampoc jo, sinó un dispositiu retòric que és resultat d'haver posat a dialogar, a mesura que avançava el projecte, dues veus i dues mirades que eren i no eren les nostres”. 
 
El resultat és un intercanvi d'experiències del poeta i del fotògraf que conformen un tot. Es pot consultar el pròleg del llibre ací: 
http://nauxxi.uv.es/es/wp-content/uploads/2015/01/Alix-Talens.pdf
 
 
 
 

Data d'actualització: 26 de de gener de 2015 12:14.

Llista de notícies