Què és l’obertura de curs?

L'Obertura de Curs Acadèmic és un solemne acte que es celebra cada any per donar inici al nou curs acadèmic.

On es celebra?

A la Universitat de València aquest acte es celebra des de la seua fundació l’any 1499, i té lloc a l’històric Paranimf de l’edifici fundacional de la UV, actualment Centre Cultural ‘La Nau’, al cor de la ciutat de València. El Paranimf és un espai emblemàtic del segle XVII reformat al segle XIX i adaptat a les darreres tecnologies.

En què consisteix?

En el desenvolupament d’aquest acte es segueix un cerimonial tradicional, de manera que el professorat universitari que té el grau de doctorat forma en processó acadèmica, ordenada per l’antiguitat dels centres de la UV, i tancada pel Consell de Govern i la presidència de l’acte.

L’Orfeó Universitari interpreta, a l’inici de la cerimònia, el càntic ‘Veni Creator’, i la Mestra de Cerimònies dona pas al protocol de l’acte, que inclou la lectura d’un resum de la memòria del curs acadèmic anterior i una ‘lliçó magistral’.

La ‘lliçó magistral’ és un discurs de caràcter acadèmic que versa sobre una disciplina de les que es conreen a la Universitat de València, i s’encarrega, cada any i per torn rotatori, a un centre de la Universitat de València. Enguany correspon a la Facultat de Magisteri, que ha designat l’escriptor i catedràtic del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura, prof. Dr. Josep Ballester-Roca. La lliçó magistral que donarà obertura a aquest curs acadèmic es titula ‘Com Long John Silver no va aprendre a llegir. La lectura no útil ni innocent’. Posteriorment, aquest text serà publicat, seguint la tradició històrica, per Publicacions de la Universitat de València, la centenària editorial de la UV.

Tot seguit tenen lloc les paraules de la presidència, integrada per la rectora i les autoritats autonòmiques i municipals, que finalitza amb la declaració oficial de curs acadèmic a la Universitat de València.

L’himne acadèmic ‘Gaudemus Igitur’, interpretat per l’Orfeó Universitari, dona lloc a la cloenda de l’acte, i a l’eixida de la comitiva acadèmica del Paranimf.

Consulta el cerimonial complet de l’acte.

Enguany, obertura de curs de les universitats valencianes

Cada universitat celebra el seu acte d’obertura de curs d’acord amb el seu propi cerimonial, que és molt semblant entre universitats. A més de l’obertura de curs de cada universitat, cada any té lloc l’obertura de curs del conjunt de les universitats valencianes, per part del Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana.

En el cas valencià, l’obertura es celebra, per torn rotatori, en una universitat pública, corresponent, enguany, a la Universitat de València, acollir aquest acte.

Per això, en finalitzar les paraules de la presidència (Rectora de la Universitat de València i President de la Generalitat Valenciana) serà el M.H. President qui procedirà a declarar obert el curs al conjunt de les universitats valencianes.