Guardonada una tesi sobre el consentiment informat en l’àmbit penitenciari amb el II Premi Nacional de Dret Sanitari

Julio García Guerrero.

El doctor Julio García Guerrero ha guanyat el II Premi Nacional de Dret Sanitari per la seua obra ‘El consentiment informat en l’àmbit penitenciari’, basada en la tesi doctoral realitzada sota la direcció del professor de la Universitat de València Vicente Bellver Capella. García Guerrero rebrà el premi de mans del ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, en un acte que tindrà lloc a la Reial Acadèmia Nacional de Medicina a Madrid, aquest dimecres, dia 4 de febrer, a les 19 hores.

L’obra guardonada, titulada ‘El consentiment informat en l’àmbit penitenciari’, es basa essencialment en la tesi doctoral de Julio García Guerrero, ‘El consentiment informat en els pacients privats de llibertat’, que va realitzar sota la direcció del professor de la Facultat de Dret de la Universitat de València Vicente Bellver Capella. García Guerrero va llegir la seua tesi al setembre de 2013 i va obtindre la qualificació d’‘apte’ amb l’esment ‘cum laude’.
 
“El que jo he pretés amb el meu treball és analitzar les limitacions en el dret al consentiment informat que es donen en els pacients de l’àmbit penitenciari”, assenyala l’investigador. 
 
“La situació és que, ara com ara, les persones recloses en un centre penitenciari no poden decidir i adoptar cursos d’acció en casos en què, a juí mèdic, la seua vida o la seua salut córreguen perill, encara que siguen perfectament capaços i competents per a prendre decisions. És una situació sensiblement diferent a la qual regeix per a la població general, i que solament se sustenta en la doctrina que va asseure el Tribunal Constitucional a propòsit de la vaga de fam dels presos del GRAPO en 1989-90, un parell d’articles de la Llei orgànica general penitenciària -el 3.4 i el 45.1.b- de text interpretable i un altre del Reglament Penitenciari, que no és més que una norma administrativa”, explica Julio García, per a qui “aquesta situació xoca frontalment amb la legislació espanyola sobre consentiment informat, fonamentalment la llei 41/2002 d’autonomia i el Conveni d’Oviedo”. 
 
En el seu treball, García Guerrero analitza tots aquests aspectes legals i ofereix una visió des de la deontologia i l’ètica mèdiques, concloent que hi ha presos “perfectament capaços de prendre decisions sobre la seua vida i salut i la limitació a la qual estan sotmesos és excessiva”. Igualment, opina que els articles 210 i 211 del reglament Penitenciari “han de ser modificats ja que el seu esperit i la seua lletra contradiuen normes de rang superior i són aplicables, com les esmentades llei d’autonomia i el Conveni d’Oviedo”. A més, afegeix, “una norma administrativa no pot limitar els drets de les persones, açò solament pot fer-ho una llei”.
 

Data d'actualització: 4 de de març de 2015 07:00.

Llista de notícies