Investigadors de la Universitat i del Clínic desenvolupen un sistema capaç de predir el risc d’angina de pit

Grup d’investigació IDAL del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat de València.

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i el grup d’investigació IDAL del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat de València han desenvolupat conjuntament un sistema d’ajuda a la decisió clínica que prediu el risc de patir una angina de pit. Es tracta d’una eina per a pacients que acudeixen a Urgències per dolor toràcic d’origen incert, en els quals les proves de laboratori descarten un infart agut de miocardi però que, encara així, poden patir una angina de pit inestable.

Aquest sistema pot ajudar els professionals clínics en la seua tasca diària i optimitzar recursos humans i econòmics ja que permet discriminar els casos irrellevants en els quals no es requereixi hospitalitzar el pacient.

El ferramenta prediu el risc d’angina de pit basant-se en el resultat de l’avaluació clínica realitzada de forma estàndard en Urgències tenint en compte les característiques del dolor toràcic i les dades de l’historial clínic del pacient. Aquesta eina es basa en un model matemàtic obtingut a partir d’una població de més de 1.000 casos registrats pel servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic, dins d’una línia d’investigació dirigida pel doctor Juan Sanchis, i s’ha validat amb altra població de més de 100 nous casos.

El percentatge d’encert de l’eina per als casos en els quals el pacient no sofreix un episodi d’angina de pit (valor predictiu negatiu, VPN) és del 92% en la població de validació, el que supera àmpliament els estàndards clínics per a aplicar aquests mètodes (més del 80% en VPN).

L’ús d’aquesta eina resulta molt senzill i gràcies a la seua interfície web pot ser utilitzada des de qualsevol Unitat d’Urgències amb connexió a Internet.

El grup d’investigació Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) del Departament d’Enginyeria Electrònica de la Universitat de València (http://idal.uv.es), dirigit pel professor Emilio Soria, està especialitzat en l’aplicació de tècniques d’aprenentatge màquina i intel·ligència computacional per a l’extracció de coneixement en diversos camps de la ciència i l’enginyeria. IDAL ha aplicat amb èxit aquestes tècniques en un ampli rang de dades obtingudes en el camp de la medicina —cardiologia, urologia, radiologia, medicina interna, etc.—, farmàcia —farmacocinética, optimització de dosi, etc.—, processat intel·ligent de senyals biomèdics, models de predicció atmosfèric, mineria de dades en aplicacions web i de màrqueting, etc.

El grup d’investigació de Juan Sanchis, del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i del Departament de Medicina de la Universitat de València, està treballant des de fa diversos anys en l’avaluació del risc en els pacients amb síndromes coronaris aguts, utilitzant tant les característiques clíniques com els marcadors biològics de laboratori. Aquest grup d’investigació ha desenvolupat sistemes de puntuació de risc, mitjançant dades clíniques senzills, per a avaluar aquells pacients el diagnòstic dels quals d’entrada és incert i ha elaborat un protocol per a optimitzar els ingressos i acurtar l’estada d’aquests pacients.

Data d'actualització: 26 de de gener de 2012 08:06.

Llista de notícies