L’Orfeó Universitari de València actualitza la història de ‘Dido & Aeneas’ de Purcell en Serenates

Un moment de l'òpera 'Dido & Aeneas', adaptada per l'Orfeó Universitari de València.

La va escriure Virgili en el segle I a. de C. i Henry Purcell la va convertir en òpera en el segle XVII. És la història de Dido i Enees, que arriba al Claustre de La Nau els dies 28 i 29 de juny, en el marc del festival Serenates 2015 amb un muntatge renovat i contemporani de la mà de l’Orfeó Universitari de València, l’Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Música de Castelló i el grup de música barroca Música Trobada.

Ambdues sessions de l’espectacle començaran a les 22:30 hores. Les entrades, que tenen un preu de 3 euros, es poden adquirir a través de la web de La Tenda o a La Tenda de La Nau.
 
‘Dido & Aeneas’ narra la història d’amor entre Dido, reina de Cartago, i l’heroi troià Enees. És un amor impossible, Enees abandona Dido i ella, desesperada, acaba amb la seua vida. La tragèdia que Virgili relata en ‘L’Eneida’ va ser recollida per Purcell, qui va compondre la seua primera òpera inspirat en l’obra del poeta romà, la qual va convertir en una obra monumental de l’òpera barroca.
 
Ara, el festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i CulturArts, acull l’adaptació actual de l’obra de Purcell sota la direcció musical de Francesc Valldecabres i la direcció escènica d’Amparo Urieta. 
 
La versió “moderna” de l’‘opera prima’ de Purcell presenta els dos protagonistes igualment, sols que Enees és, en aquesta ocasió, un excel•lent esportista que comença una nova etapa en la seua vida en iniciar les classes a l’institut, on es troba amb noves amistats i també amb l’amor. Coneix Dido, la xica més popular, que s’interessa per ell, i enceten una història plena de simbologia, tendresa i traïció. “És fàcil veure les semblances amb la vida actual perquè és una obra amb cert contingut polític. Dido representa la puresa i la fermesa mentre que Enees es deixa seduir per les temptacions de hui dia. A més, s’hi identifiquen ràpidament elements de l’actualitat: Enees és un esportista d’èxit enamorat d’una xica fràgil i, enmig, una bruixa, un ésser malvat que també existeix en qualsevol col•lectiu juvenil de hui dia”, explica Valldecabres. 
 
Aquesta història, malgrat ser de caire historicista, es presenta en una escenografia “minimalista i moderna”, sobre la qual es fusionen música i dansa. L’espectacle, dividit en tres actes, compta amb un repartiment d’una quinzena de músics (corda i continu, és a dir, instruments originals de l’època), un cor de 55 persones, huit solistes i dues ballarines.
 
Amb aquest projecte, l’Orfeó Universitari de València s’ha embarcat en l’aventura de l’òpera, després de l’èxit del curs passat amb el projecte ‘Òpera prima’, i continua així la seua línia didàctica i formativa amb la finalitat de contribuir a una oferta cultural rica en diversitat, originalitat i qualitat. “El concepte de cor és molt estàtic i pensàrem que era interessant moure’l, fer-li actuar. D’altra banda, l’òpera és un element molt innovador dins de la programació de l’Orfeó i les col•laboracions amb les diferents institucions ens ha permés dinamitzar aquesta iniciativa”, apunta el director, qui destaca els papers d’Adriana Mayer, com a Dido, i de Vicent Antequera, com a Enees, a més del muntatge d’Amparo Urieta i la participació dels tres grups musicals.
 
‘Dido & Aeneas’ es va representar l’any passat a quatre escenaris diferents: València, Xàtiva, Castelló de la Ribera i Catarroja. Enguany, l’espectacle estarà present en les Serenates 2015 i anirà a Montserrat el dia 25 de juliol.
 
L’staff
L’Orfeó Universitari de València, fundat el 1947, està format per estudiants, graduats i professors de les universitats de València i Politècnica de València. Ha obtingut el primer premi en totes les edicions del Concurs Nacional de Cors Universitaris i ha estat seleccionat entre els millors del món per a participar en els festivals internacionals celebrats a Lille, Nova York, Coïmbra, Manila, Roma… Ha estat guardonat als concursos de Llangollen i Knocke, a la República Txeca, a Hongria, a la Xina i al LII Certamen Internacional d’Havaneres de Torrevella.
 
Ha realitzat gires per França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, la República Txeca, Hongria, Àustria, Portugal, Rússia, els EUA, l’Índia, Filipines, la Xina, etcètera. Ha enregistrat discos de música coral, posseeix la màxima condecoració universitària amb caràcter col•lectiu i ha rebut les medalles de les universitats de València i Politècnica de València, entre altres reconeixements.
 
El seu director actual, Francesc Valldecabres (Quart de Poblet, València, 1980), està titulat en Direcció d’Orquestra i Cor, Acompanyament i Clavecí pel Conservatori Superior de Música de València i ha ampliat els seus estudis de direcció coral al Conservatori de Rotterdam. Col·labora amb diferents grups com a continuista i director, i actualment és professor del Conservatori Professional de Catarroja, a més de ser director de l’Orfeó Universitari de València des de 2012.
 
La directora d’escena, Amparo Urieta, és llicenciada en Art Dramàtic, actriu, ballarina i pedagoga a València. Començà els seus estudis de ballet clàssic amb Olga Poliakov i continuà a París amb la primera ballarina de l’Òpera de Toulouse, Simone Claret. Va alternar els estudis de dansa amb els de teatre i va ampliar la seua formació a Bèlgica, Itàlia, Suïssa i els EUA. Va cursar el Màster i suficiència investigadora en Arts Escèniques a la Universitat Autònoma de Barcelona.
 
Destaquen entre les seues obres com a directora els títols ‘Mujeres al borde de un escenario’, ‘Com un blues’ i ‘El cuarto paso’, així com la sarsuela ‘Luisa Fernanda’ i les òperes ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’. Actualment es dedica, entre altres tasques, a la posada en escena d’òpera, teatre i arts escèniques al Conservatori Superior de Música de València.
 
Entrades
Enguany, Serenates ofereix 11 concerts, del 24 de juny al 6 de juliol, al Claustre del Centre Cultural La Nau. Tots comencen a les 22:30 hores i, per a evitar les cues que es formaven en l’accés als espectacles, les entrades es poden adquirir a la web de La Tenda o a La Tenda del Centre Cultural La Nau a un preu de 3 euros. També es poden comprar les entrades el mateix dia de l’espectacle a la taquilla habilitada a l’accés de La Nau a partir de les 20 hores.
 
Els pròxims concerts estan programats entre el 30 de juny i el 3 de juliol. En aquestes dates actuaran quatre orquestres filharmòniques universitàries espanyoles (Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dia 30; Universitat d’Alacant, dia 1; Múrcia, dia 2 de juliol, i Granada, dia 3 de juliol), en el marc de les jornades SINERGIA, un projecte de la Universitat de València, a través del Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General i del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, per a la creació d’una xarxa espanyola d’orquestres universitàries. 
 
El dia 5 de juliol actuarà el quintet de metalls Spanish Brass, juntament amb l’Ensemble  de metalls i percussió de l’Orquestra Jove de la Generalitat Valenciana. El festival acabarà el dia 6 de juliol amb un concert del grup renaixentista Capella de Ministrers amb el programa ‘Lo plant d’amor: música per a llegir Roís de Corella’.
 
Serenates 2015 té la col•laboració de l’Ajuntament de València, l’AVL, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i Heineken España. 
 

Data d'actualització: 26 de de juny de 2015 07:00.

Llista de notícies