La Universitat oferta les mateixes places per al curs 2012/13, però redueix 1.111 grups docents per a optimitzar els seus recursos

La Universitat de València ofertarà les mateixes places de primer per al curs 2012/13 (8.462 en titulacions de grau), però reduirà 1.111 grups/subgrups docents teòric-pràctics com a mesura d’optimització de recursos. Així s’ha aprovat aquest dimarts durant el Consell de Govern. La disminució de grups representa al voltant d’un 10% del total, i permetrà deixar de contractar uns 375 professors associats. La vicerectora de Professorat, Maria Vicenta Mestre, ha explicat que la reducció de grups s’efectuarà “optimitzant la capacitat dels grups, ajustant-los a la matrícula real, i no significarà la pèrdua de qualitat docent”.

L’Oferta de Curs Acadèmic (OCA) per a 2012/2013 s’ha efectuat atenent a la matrícula real dels darrers cursos. Així, s’ha constatat que alguns grups s’impartien amb un nombre d’estudiants menors a la capacitat aprovada en l’adaptació a l’Espai Europeu d’Educació Superior. Ara, segons ha assenyalat Maria Vicenta Mestre, es tracta d’ajustar al màxim la demanda real d’alumnes, d’una banda, i la capacitat prevista en cada grup, d’una altra. “Tot això s’efectuarà sense que els estudiants experimenten una pèrdua de la qualitat docent”, ha remarcat la vicerectora.

Aquests ajusts permetran reduir el nombre de grups i, en conseqüència, la necessitat de contractar professorat associat. L’estalvi per aquest concepte podria situar-se al voltant dels 3.600.000 euros. El decrement calculat és aproximadament d'unes 67.000 hores.

L’OCA recull que, en tot cas, es mantindran grups de matí i de vesprada. També s’incrementa la docència en valencià, que no podrà ser inferior al 25%. Així, si només s’ofereix un grup, el 25% de la docència haurà de ser en valencià. Si hi ha dos grups, un d’ells haurà de ser en valencià. I si hi ha més grups, el 25% hauran d’impartir docència en valencià.
Aquestes mesures d’aprofitament de recursos es complementen amb uns ‘Criteris per atendre situacions conjunturals de plantilla’, aprovats també pel Consell de Govern, tenint en consideració l’actual situació de necessari ajust econòmic, en el marc del decret-llei aprovat pel Govern central el passat desembre sobre contractació en l’àmbit públic, que restringeix a situacions excepcionals i justificades la contractació de personal. Segons els Criteris aprovats, quan es tracte d’atendre necessitats docents per a impartir assignatures de formació bàsica o obligatòria, hauran de tenir-se en compte també els recursos docents disponibles en altres àrees de coneixement amb continguts afins”. El document afegeix: “Només procedirà la contractació de professorat quan es justifique la impossibilitat d’atendre la docència amb els esmentats recursos docents”.

La Universitat oferirà en 2012/2013 un total de 8.462 places de primer curs, així com altres 445 en places de segon cicle de llicenciatures a extingir. Els centres adscrits oferiran també 720 places. Finalment, s’ha decidit ajornar el començament de la titulació de Veterinària, que tenia previst el seu començament el proper curs. La situació econòmica ha aconsellat ajornar la posada en marxa d’aquests estudis.

La titulació de Dret, amb 560 places, és la que registra una oferta més alta, seguida Mestre/a en Educació Primària, amb 500, de Psicologia, amb 450, i ADE, amb 440. Medicina continuarà amb 320 places de primer.

Data d'actualització: 29 de de febrer de 2012 10:18.

Llista de notícies