La Universitat de València lidera un projecte europeu per a detecció precoç del càncer de pàncrees

Imatge de les instal·lacions.

La Universitat de València lidera un projecte de la UE destinat al desenvolupament d'una plataforma comercial per a la detecció precoç del càncer de pàncrees. La plataforma tracta d'integrar diferents tecnologies i tècniques analítiques en una sola màquina dissenyada per comptabilitzar i caracteritzar CTCs (cèl·lules tumorals circulants) en el diagnòstic del càncer de pàncrees, a partir de la sang del pacient i amb un temps estimat d'espera de tres hores.

Dotat amb un finançament de 4 milions d'euros del Setè Programa Marc, la plataforma està sent desenvolupada per CanDo (Cancer Development Monitor), un consorci integrat per tres companyies (Bayer, Microfluidic ChipShop i Gilupi), un hospital clínic (Karolinska) i 6 instituts d'investigació i universitats de diferents països europeus (Alemanya, Bèlgica, Espanya i Suècia), i coordinat pel grup de treball de Daniel Hill, de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València.

El càncer de pàncrees, atès que es tracta d'un tipus de càncer molt difícil de detectar, en molts casos es diagnostica quan ja està en un estadi avançat.  El percentatge de supervivència dels 68.000 ciutadans europeus diagnosticats cada any és de menys del 5% als cinc anys de diagnòstic.  El càncer de pàncrees és la quarta causa de mort per càncer a tot el món, amb el consegüent  impacte soci-econòmic.   

La detecció del càncer de pàncrees actualment s'aconsegueix mitjançant mètodes que inclouen exàmens mèdics, ultrasons, tomografia computeritzada (CT), ressonància magnètica (MR), etc.  Cap d'aquests mètodes està dissenyat per a la detecció del càncer de pàncrees de manera específica i precoç.  En l'actualitat s’ha demostrat que les CTCs en la sang perifèrica de pacients amb càncer, són un rellevant indicador tant a nivell de pronòstic com a predictiu postractament.

“El desenvolupament de la plataforma CanDo suposarà un pas cap a endavant tant en la detecció precoç del càncer de pàncrees com en el monitoratge del seu desenvolupament i de la resposta del pacient als tractaments oncològics”, assenyala Daniel Hill.

La plataforma CanDo constarà de components modulars i sistemes intel·ligents integrats en un sistema de dos cartutxos d'un sol ús, de dissenys modulars, que la hi permet aplicacions tant per a oncòlegs com per a descobrir nous productes farmacèutics anticàncer.  En cada cartutx es combinaran diferents tecnologies i tècniques per aïllar, explicar i identificar CTCs,  proporcionant un límit de detecció extremadament baix i de molt alta especificitat.  L'anàlisi s'aconsegueix a través de la combinació de sistemes de microfluídica i biosensors nanofotònics lab-on-a xip al costat de tasques d'amplificació d'ADN i anàlisi molecular. La miniaturització deguda a la tecnologia lab-on-a-xip, en la qual basa la plataforma CanDo, permet –segons els investigadors– que la seua grandària siga adequada per ser transportable i puga albergar-se en qualsevol punt d'atenció al pacient.

Per a més informació consultar www.fp7cando.eu

Data d'actualització: 22 de de juliol de 2014 07:00.

Llista de notícies