Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

Conferència de l'Agència Europea de Seguretat i Salut en el treball

  • 14 de desembre de 2022
Adrián Todolí

El professor de Dret del Treball de la Universitat de València (UV), Adrián Todolí, va participar en les conferències de l'Agència Europea de Seguretat i Salut en el treball per a posar el focus en els algorismes i la salut laboral.

Todolí va compartir taula en la ponència “Seguretat i salut en el treball en el nou món del treball” amb Charlotte Grevfors, directora general d'Ocupació Social assumptes i inclusió de la Comissió Europea; Nader Ahmadl, director general de l'agència sueca especialitzada en l'ambient de treball; Kris De Meester, president del Grup  de Salut i Seguretat de BusinessEurope, i Marlan Schaapman, cap de l'Oficina de la Unitat de Condicions de Treball, Salut i Seguretat del Europeean Trado Union Institute.

El professor de la UV es va centrar durant la seua intervenció en tres punts: quins són els principals usos de la gestió algorítmica dels treballadors, quines són les principals conseqüències de tindre un algorisme com a cap i què és el que es pot fer sobre aquest tema. “Per a mi, els algorismes no s'apoderaran dels llocs de treball, però sí del teu salari. Crec que el problema dels algorismes, més enllà del problema que comporta per a la salut i la seguretat, és que estan reduint la capacitat de negociació col·lectiva dels treballadors”, va afirmar.

Malgrat això, Todolí es va declarar ‘tecno-optimista’ i va puntualitzar que no és la tecnologia en si mateixa el problema, però es necessita regulació si es vol evitar mals resultats. Les possibles solucions que va exposar Todolí van ser les següents:

  1. Avaluació de riscos específics i ser conscient d'ells.
  2. Dissenyar algorismes que no perjudiquen (Equivalent a entrenar mitjans gestió en prevenció): Transparència, adaptació a les capacitats de cada treballador, marge d'autonomia dels treballadors, respecte a la privacitat i no discriminació i l'algorisme ha d'avaluar qualsevol element que supose un risc per a la salut i la seguretat.
  3. "Humà al comandament".
  4. Auditabilitat.

Todolí va presentar recentment un estudi, publicat en la revista internacional d'Economia  i Dret Transfer, que analitza aquesta problemàtica. Entre ells, el monitoratge i sentir-se observat, la intensificació del treball causada per les decisions preses per programari, la discriminació malgrat l'aparent neutralitat algorítmica o possibles errors de funcionament.

Imatges: