Logo de la Universitat de València Logo Càtedra en Economia Col·laborativa i Transformació Digital UV Logo del portal

La UV i la UGT-PV analitzen la importància de la desconnexió digital i els riscos del teletreball per a la salut mental

  • 22 de març de 2023
Participants en la presentació

El passat 10 de març es va presentar en la seu d'UGT-PV els resultats de l'estudi “Salut Mental, Desconnexió Digital i Teletreball. Vist des de la perspectiva de la Prevenció de Riscos Laborals”, liderat per Adrián Todolí, director de la Càtedra d'Economia Col·laborativa i Transformació Digital.

L'estudi “Salut Mental, Desconnexió Digital i Teletreball. Vist des de la perspectiva de la prevenció de riscos laborals”, elaborat en el marc de l'Estratègia Valenciana de Salut, Seguretat i Benestar Laboral i liderat per Adrián Todolí, professor de Dret en el Treball de la Universitat de València, es va presentar el 10 de març en la seu del sindicat UGT-PV, impulsor del treball. La investigació incideix en la prevenció de la salut mental (no sols en la reparació com fins al moment), i en la desconnexió digital com una eina infrautilitzada en el teletreball.

Todolí va expressar que “el principal objectiu és que per fi les institucions s'estan donant compte de la importància que té la salut mental, però alhora s'està enfocant des de la perspectiva de la reparació, que és crucial, però no de prevenció. No ens podem oblidar de la prevenció, aquesta perspectiva no estava sent degudament analitzada, però els sindicats, amb els delegats de prevenció i amb eixa sobredosi de realitat, porten moltíssims anys pendents d'aquesta qüestió”.

“Si eixes estratègies tenen en compte inputs des dels serveis de prevenció, l'estratègia tindrà moltes més possibilitats d'aconseguir objectius. Perquè per a reduir els problemes de salut mental creiem que la prevenció és fonamental i no la reparació. Òbviament, quan ha ocorregut cal dotar de mitjans a eixa persona, però si evitem els problemes des d'un principi, molt millor”, va agregar Todolí.

“Si altres països han entropessat amb la pedra, podem aprendre d'ells. Espanya és el segon país, després de França, que, va aprovar el dret a la desconnexió digital en 2018, però sembla que va quedar en un calaix. Està el dret, però no s'està garantint”, va finalitzar.

En l'obertura de l'acte va estar present la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, que va apuntar la importància de l'estudi perquè el teletreball ha passat de ser una cosa exòtica a una realitat després de la pandèmia al mateix temps que la salut mental ocupa ara l'espai públic. Mentrestant, el Conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, va agregar que hi ha gent que no pot triar el treball i s'ha de pensar en ells i les seues condicions laborals.

Per la seua banda, la sotssecretaria General i de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació, UGT-PV, Marisa Baena, va expressar que és un informe que està molt ben elaborat perquè recapta jurisprudència molt recent i posa l'accent en les clàusules de negociació col·lectiva. En l'estudi es plantegen línies roges que no s'han de traspassar des del punt de vista jurídic”.

Finalment, l'acte va finalitzar amb una taula sobre “Salut mental, un repte davant les noves tecnologies” en la qual van participar Antoni Tatay, inspector de Treball i Seguretat Social; Ángela Martín-Pozuelo, professora ajudant doctora del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UV; i Ana Belén Muñoz, professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Carlos III de Madrid i subdirectora del Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals.

Imatges: