
Dilluns passat 05 de juliol, va ser impartida la desena sessió del Curs d'Empresa Familiar: Aspectes clau per a la seua competitivitat i perdurabilitat (13a Edició), per Tomás González. Professor titular d'Organització d'Empreses de la UV.
Tomás González, va dirigir una sessió centrada en la planificació de la successió de l'Empresa Familiar, i va començar destacant dues característiques distintives de l'Empresa Familiar, d'una banda, l'orientació a la continuïtat del vincle família – empresa, i per una altra, la necessitat de gestionar la cohesió i la consciència de grup de pertinença i evitar el poder destructiu de les emocions.
La successió d'una generació a una altra és un procés amb enormes dificultats perquè als problemes del canvi de lideratge que totes les empreses tenen, s'agreguen els problemes emocionals i psicològics relacionats amb la família, i tots ells han de ser conciliats simultàniament.
El professor González, va remarcar la importància de la preparació de l'empresa i la família per a diferents escenaris que puguen aparèixer, ja que aquests escenaris provocaran diferents reaccions que donen lloc a conflictes. Així doncs, 85% dels problemes provenen de la falta d'interessos comuns i problemes d'harmonia familiar.
Posteriorment va explicar els tipus de successió, els seus avantatges de gestió:
- Profunditat. Incremental, transició suau, on el successor comparteix models de negoci i estratègies amb el predecessor i garanteix així la continuïtat; estratègic, ja siga perquè el successor té una visió completament diferent del negoci, o perquè l'entorn exigeix grans canvis.
- Actitud. Proactiva, disseny d'una estructura institucional i un pla per a afrontar la successió; reactiu, no hi ha estructura i no hi ha pla especificat.
- Necessitat. Oportú, gerència, família successors potencials o altres grups d'interès consideren que es donen les circumstàncies i ha arribat el moment apropiat; fonamental, el gerent / propietaris es veu sobtadament obligat a abandonar el seu lloc immediatament.
- Velocitat. Lent, generalment considerat més segur (legitimitat, coexistència del successor – titular); ràpid, no necessàriament dolent, en la mesura en què existisca un suport institucional.
La segona part de la jornada va ser a càrrec de Raúl Aznar, Soci – Director d'Aznar Patrimonio, que va dirigir una centrada en el finançament de l'Empresa Familiar.
Raúl va començar la sessió explicant els fluxos econòmics entre l'empresa i la família (dividends, salaris, capital, préstecs i beneficis no distribuïts) la salut d'empresa – família depèn, entre altres qüestions, d'un balanç adequat entre les finances de l'empresa i la família.
Posteriorment va explicar les necessitats i objectius financers de l'empresa i la família:
- Necessitats financeres: Cobrir despeses corrents, inclosos els financers, atendre despeses extraordinàries (contingències), escometre inversions, generar rendibilitat per als accionistes i mitjançant el creixement de valor o el repartiment de dividends.
- Objectius financers: créixer en valor (capitalització) o generar beneficis recurrents, recursos propis (capital) o recursos aliens (deute), horitzó temporal, és a dir, la vida pròpia o viàries generacions i tolerància a l'ansietat
L'alineament de necessitats i objectius financers és fonamental per a la supervivència de l'empresa familiar.
Raúl també va comptar el valor de la Family Office, és una manera d'organitzar el patrimoni que implica la planificació de la transmissió del llegat i la professionalització de la inversió i la gestió. Requereix dotar al patrimoni d'una estructura dedicada en exclusiva a la presa de decisions d'inversió i la seua posterior gestió, així com de criteris (un pla) per a evitar l'aleatorietat o els personalismes. Proveeix a la família de:
- Un òrgan de decisió (governança) i un responsable de la seua execució.
- Un pla que dur a terme.
- Uns objectius i metes que aclareixen el camí a les generacions presents i futures.
- Uns recursos destinats a la consecució de les metes establides.