Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

Ací tens la recepta de l'autèntica Paella Valenciana, un tresor culinari centenari

  • 4 d’abril de 2024
Image de la noticia

El plat emblemàtic de la gastronomia espanyola, la paella valenciana, revela la seua autenticitat arrelada a la riquesa històrica i els sabors ancestrals de la regió de València. Més que una delícia, és un llegat cultural que es preserva amb ingredients genuïns i una recepta centenària, forjada en la tradició i la cura pels detalls culinaris.

Al cor de la regió mediterrània d'Espanya, la paella valenciana emergeix com una vertadera joia culinària, que transcendeix el temps i manté vius els aromes i sabors que han delectat a generacions senceres.

Aquest plat icònic, més que una simple recepta, representa l'essència d'una tradició arrelada a la història i l'orgull de la terra valenciana. Amb les seues arrels a l'horta i la destresa culinària de generacions anteriors, la paella valenciana s'estableix com un llegat cultural, que ha conquistat paladars a tot arreu.

La seua autenticitat resideix en la meticulosa combinació d'ingredients simples però poderosos: arròs, pollastre, conill, bajoqueta, garrofó, tomaca, oli d'oliva, safrà, aigua i sal. La cuidada selecció de cada component i el procés de cocció en una paellera tradicional són la clau per obtindre eixa mescla perfecta de sabors i textures que caracteritzen aquest plat.

El secret de la seua exquisidesa radica no sols en la qualitat dels ingredients frescos, sinó també en el temps i la paciència invertits en la seua preparació. Els passos fonamentals per aconseguir l'autèntica paella valenciana són: la combinació precisa de calor, la distribució uniforme sobre el foc i el toc exacte d'espècies.

Més que un banquet per al paladar, la paella valenciana representa un símbol de convivialitat i celebració. En cada família valenciana, la seua preparació és un ritual que uneix a generacions al voltant de la taula, compartint no sols un plat exquisit, sinó també històries i tradicions que es transmeten de pares a fills.

Encara que la seua popularitat ha transcendit fronteres, és a València on es preserva i es venera la seua autenticitat. Els mestres paellers, hereus d'una saviesa culinària ancestral, són els protectors d'aquesta recepta llegendària, defenent la seua integritat i transmetent els seus secrets a les noves generacions.

La paella valenciana, amb la seua mescla única de sabors i el seu arrelament històric, continua sent una obra mestra culinària que captiva els sentits i l'ànima, recordant-nos que, a cada mos, es troba l'essència mateixa d'una regió, la seua gent i la seua història.

Recepta de la exquisita paella valenciana

INGREDIENTS (per a 4-6 persones):

  • 300 grams d'arròs (preferiblement arròs bomba)
  • 150 grams de pollastre
  • 150 grams de conill
  • 100 grams de bajoquetes
  • 100 grams de garrofó
  • 2 tomaques madures ratllades
  • Oli d'oliva
  • Safrà
  • Aigua
  • Sal

 

ELABORACIÓ PASSOS A SEGUIR:

PAS 1: Calenta l'oli d'oliva en una paellera i afegeix el pollastre i el conill trossejats. Sofregeix fins que estiguen daurats.

          

 

PAS 2: Afegeix la bajoqueta i el garrofó i cuina'ls uns minuts.

 

 

 

 

 

 

 

 

PAS 3: Afegeix les tomaques ratllades i cuina-les fins que es forme un tipus de sofregit.

          

 

PAS 4: Afegeix aigua calenta (el doble de quantitat que d'arròs), safrà i sal al gust.

          

 

PAS 5: Quan l'aigua estiga bollint, afegeix l'arròs.

 

 

 

 

 

 

 

 

PAS 6: Deixa que es cuine a foc mitjà durant uns 20 minuts.

 

 

 

 

 

 

 

 

PAS 7: Quan l'arròs estiga quasi fet, redueix el foc i deixa'l reposar durant uns minuts.

          

És important mencionar que existeixen variacions regionals i personals a la recepta de la paella, per la qual cosa algunes persones poden afegir ingredients addicionals o canviar alguns dels mencionats anteriorment. Però aquesta és la base de la recepta tradicional valenciana!

A la recepta tradicional de la paella valenciana, hi ha certs ingredients que no se solen utilitzar, ja que s'allunyen de l'autenticitat del plat. Alguns d'aquestos ingredients prohibits són considerats tabú per a la paella valenciana:

 

  • Xoriço: Encara que és un ingredient comú en altres variants de paella, com a la paella mixta, l'autèntica versió valenciana no en porta.

  • Pimentó roig: A la recepta original, no se sol fer ús del pimentó roig. El sofregit es fa amb tomaca i, de vegades, amb pimentó verd, però el roig no és part de la recepta tradicional.

  • Mariscs: L'autèntica paella valenciana no inclou mariscs com gambes, clòtxines o calamars. Aquestos ingredients són més característics d'altres variants de paella, com la paella de mariscs.

  • Ceba: Encara que algunes receptes poden incloure ceba, a la versió més tradicional de la paella valenciana, es prescindeix d'aquest ingredient al sofregit.

Aquestos ingredients solen ser evitats a l'autèntica recepta de la paella valenciana per mantindre el seu sabor i preparació originals. No obstant això, és important mencionar que la cuina és versàtil i les variacions regionals o personals poden portar a la inclusió d'alguns d'aquestos ingredients en receptes modernes o adaptades.