Logo de la Universitat de València Logo Centre d'Idiomes UV Logo del portal

GUY FAWKES

  • Claire Rhian Lilly
  • 4 de novembre de 2022

Remember, remember, the fifth of November... A mesura que el clima es torna més fred i les nits més llargues, hi ha un esdeveniment que il·lumina el cel de tardor al Regne Unit. Ja has endevinat del que estic parlant? És Guy Fawkes o Bonfire Night.

Aquesta tradició que se celebra cada any el 5 de novembre es remunta a la famosa Conspiració de la Pólvora de 1605. Guy Fawkes formava part d'un grup de catòlics anglesos que tenien la intenció d'assassinar el rei protestant Jaume I volant les Cambres del Parlament. El grup va amagar 36 barrils de pólvora en un soterrani sota la Cambra dels Lords i a Fawkes, expert en explosius, se li va encomanar la tasca d'encendre la metxa. La conspiració va fracassar perquè Lord Monteagle va rebre una carta anònima en què se li advertia que es mantingués allunyat de les Cambres del Parlament aquella nit. Fawkes va ser l'únic capturat pels guàrdies i va ser torturat a la Torre de Londres fins que va revelar els noms de la resta de conspiradors. El 5 de novembre va ser declarat dia d'acció de gràcies pel rei en 1606 per celebrar el fracàs del complot.

 

Actualment, aquesta nit és una explosió de llum i so, ja que es disparen milers de focs artificials a tot el Regne Unit, des de petits esdeveniments veïnals fins a espectaculars exhibicions a gran escala per a milers de persones. Mentre els cels s'omplen de color, la gent es reuneix per veure'ls amb familiars i amics, amb tasses de xocolata calenta o mulled wine (vi especiat calent), en molts casos mentre mengen patates al forn i toffee apples (pomes caramel·litzades travessades per un pal). I no ens oblidem de les fogueres; s'encenen piles de fusta i de vegades porten a la part superior un "Guy", és a dir, un ninot que representa Guy Fawkes, habitualment construït amb diaris i roba vella. Alguns dels esdeveniments més grans fins i tot ofereixen música en directe, festivals de menjar i fires. Ja sigui gran o petit, l'ambient és màgic i és un dels moments més destacats d'aquesta època de l'any.

 

 

Encara que probablement hagis sentit a parlar d'aquest esdeveniment, aquí tens set dades que possiblement no coneguessis. 

 

1. Guy Fawkes no va liderar la Conspiració de la pólvora

Si bé Guy Fawkes és sens dubte el més famós, la trama va ser dirigida per Robert Catesby i el grup estava format per 13 conspiradors. Fawkes, que va néixer en una família protestant i

es va convertir al catolicisme durant la seua joventut, va ser reclutat per Catesby perquè s'havia convertit en un expert en explosius mentre lluitava a Flandes al bàndol espanyol.

 

2. En altres èpoques era il·legal no celebrar la Bonfire Night.

Fins a 1959, era il·legal no celebrar la Bonfire Night al Regne Unit. Actualment, un lloc que no la celebra és la St. Peter's School a York, on va estudiar Guy Fawkes, atès que es nega a celebrar d'aquesta manera la memòria del seu exalumne.

 

3. No només se celebra al Regne Unit

A més de tot el Regne Unit, la Nit de les Fogueres també se celebra en alguns països com Sud-àfrica i àrees de Canadà.

 

4. Actualment se segueixen inspeccionant les Cambres del Parlament

Les Cambres del Parlament són registrades pel Yeomen de la Guàrdia (guardaespatlles del rei) abans de Cerimònia d'obertura del Parlament al novembre de cada any. De tota manera, actualment és més una tradició que una veritable inspecció.

 

5. Penny for the guy

La tradició de cremar un "Guy" a la foguera va començar més tard i els nens sovint els portaven pel veïnat demanant diners amb la frase "a penny for the guy" (un penic per al xic). Aquesta tradició no és tan seguida actualment com solia, però en alguns casos s'han cremat representacions de personatges polítics a les fogueres.

 

6. Fogueres

La paraula "bonfire" (foguera) és molt més antiga que la Conspiració de la pólvora. Prové de l'anglès mitjà i significa "foc d'ossos".

 

7. La capital de les fogueres

Un dels focs artificials més famosos es troba a Lewes, al sud d'Anglaterra, coneguda com "la capital mundial de les fogueres". El mercat de la ciutat es transforma cada any per acollir una sèrie d'animades desfilades il·luminades per torxes i espectaculars exhibicions pirotècniques que atrauen fins a 80.000 espectadors.