
El col·lectiu d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València, Alumni UV, proposa quatre activitats culturals en cinc jornades aquest mes de maig on la ciència és la protagonista compartint espai amb l’art i la literatura. Lectura, història i etnologia, botànica i tècnica fotogràfica resumeixen un intens programa.
La programació arranca dimarts, 6 de maig, amb la reunió del Club de Lectura en castellà QUIJOTE que abordarà -al lloc i l’horari habituals de trobada- l’anàlisi de la novel·la ‘El poeta de Gaza’ (2009), de l’autor israelià Yishai Sarid. Es tracta d’un thriller peculiar que combina cultura, literatura i història, guanyador del gran premi de Novel·la Negra Estrangera a França el 2011 i de màxim interés davant el conflicte actual a la franja de Gaza: Sarid dissecciona ací elements tan candents de la societat israeliana com són la violència militar, la memòria històrica i el trauma familiar i col·lectiu.
Aquesta obra li va servir a Sarid per a obrir el camí cap a una altra història, ‘El monstruo de la memoria’ (2020), consolidant-se així com a un dels principals representants de la literatura hebrea contemporània.
Posa’t en contacte amb l’oficina Alumni UV i forma part del Club emplenant aquest formulari.
Visita a l’exposició ‘Fontilles’ i botànica sostenible
En el marc del programa de visites a les exposicions temporals de la Universitat de València, en col·laboració amb el Voluntariat Cultural UV, la Comunitat Alumni UV visitarà dijous 8 (17 hores) l’exposició ‘Fontilles. La ciutat amagada’, que s’exhibeix al Palau de Cerveró fins al pròxim 22 de juny.
La mostra ofereix al visitant la possibilitat de recórrer i conéixer la ciutat de Fontilles a través de les imatges, els objectes i les veus dels seus habitants. És una invitació a tocar, mirar i escoltar allò que els habitants d’aquesta ciutat oculta els mostren i els conten, amb l’esperança de despertar l’interés i la curiositat per saber més sobre un lloc aparentment tan diferent i en realitat tan semblant a qualsevol altre.
La història d’aquests objectes, imatges, documents i veus és la història dels qui se’n van servir en les seues vides i van saber guardar-los per tal que la seua memòria no es perdera.
La visita, guiada per una persona del programa de Voluntariat Cultural UV, és de caràcter gratuït i està oberta a tot el públic. Només cal inscriure’s ací.
D’altra banda, la Comunitat Alumni UV organitza un programa de tallers al Jardí Botànic de la Universitat de València que es completen amb una visita guiada específica. Aquest mes, s’endinsarà en la tècnica de preparació de compost per a plantes, l’aplicació de la qual a les llars particulars contribueix a la sostenibilitat del planeta ja que el compost és la manera en què la natura recicla les plantes.
I com ho fa? La matèria orgànica és transformada a compost per l’acció de milions de microorganismes i invertebrats. En aquest taller, s’estudiarà el procés, les fases més importants, com es fa, etcètera, i en acabar es realitzarà una visita a la zona de compost del Botànic. Com a pràctica es mesurarà la porositat, el pH i el nivell de retenció d’aigua.
El taller, que té una durada de dues hores, serà dijous 15, de 16 a 18 hores, i cal inscriure’s ací.
Alumni Comparteix: la tècnica fotogràfica de la cianotípia
Dins del programa gratuït Alumni Comparteix, s’inclou una nova edició del taller ‘Cianotípia. Impressió amb llum solar’. Se celebrarà en dues sessions, els dies 22 i 29, a l’edifici de la Fundació General de la Universitat de València (Amadeu de Savoia 4, València), a les 16:30 hores. La inscripció al taller s’obri dilluns 12 de maig en el web d’Alumni UV.
Imparteix el taller l’Alumni Amparo Pons Martí, catedràtica d’Òptica jubilada de la Universitat de València, qui explica el procés d’impressió de la cianotípia, una tècnica antiga que produeix impressions en color blau cian. Aquesta tècnica consisteix en l’exposició de superfícies (papers, teles, fustes…) tractades amb una solució que a la llum solar o UV produirà la impressió desitjada en tons de blau aconseguint estampats únics i molt precisos.
Amparo Pons Martí ha desenvolupat la seua tasca docent i investigadora a la Facultat de Física de la Universitat de València. Ha impartit diverses assignatures relacionades amb la formació d’imatges en general i especialment amb la fotografia, tema que a més constitueix una de les seues aficions. En l’actualitat, continua formant part del Grup de Treball de Física Arquímedes amb el qual participa en nombroses activitats de divulgació de la Física adreçades al professorat i alumnat no universitari, així com al públic en general.
Des de fa anys pertany al col·lectiu d’Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València i dins del programa Alumni Comparteix ha impartit tres cursos-taller d’introducció a la fotografia.
Links: