Alumni UVGeneral FoundationUniversity of Valencia Logo del portal

El Club de Lectura Quijote analitza la novel·la Del color de la leche de Nell Leyshon

  • June 4th, 2024
Novel·la Del color de la leche de Nell Leyshon

ELS CLUBS DE LECTURA ALUMNIUV SÓN GRUPS TANCATS I PER ALS QUE CAL INSCRIPCIÓ PRÈVIA.

4 Juny /  18:00 a 19:00 h
Lloc Sala Gonzalo Montiel - Centre Cultural La Nau (Universitat, 2)
Adreçat a AlumniUV Premium
Inscripció gratuïta (actualment el grup està complet encara que pots apuntar-te a la llista d'espera), https://go.uv.es/TSi4eN2
 

Elias Canetti va escriure que en les escasses ocasions en què les persones aconsegueixen alliberar-se de les cadenes que les lliguen solen, immediatament després, quedar subjectes a altres noves. Mary, una xiqueta de quinze anys que viu amb la seua família en una granja de l'Anglaterra rural de 1830, té el pèl del color de la llet i va nàixer amb un defecte físic en una cama, però aconsegueix escapar momentàniament de la seua condemna familiar quan és enviada a treballar com a criada per a cuidar a la dona del vicari, que està malalta. Llavors, té l'oportunitat d'aprendre a llegir i escriure, de deixar de veure «només un munt de ratlles negres» en els llibres. No obstant això, conforme deixa el món de les ombres, descobreix que les llums poden resultar fins i tot més encegadores, per això, a Mary només li queda el poder de contar la seua història per a tractar de trobar assossec en la paraula escrita.
En Del color de la llet, Nell Leyshon ha recreat amb una bellesa tràgica un microcosmos aclaparador, poblat de personatges com el pare de Mary, que maleeix a la vida per no donar-li fills homes; l'avi, que es fingeix malalt per a veure al seu volguda Mary una vegada més; Edna, la criada del vicari que guarda tres sudaris sota el llit, un per a ella, i els altres per a un marit i un fill que no té; tot això, emmarcat per un entorn bucòlic que flueix al compàs de les estacions i les labors de la granja, que cobra vida amb una innocència esquinçadora gràcies a l'obstinació de Mary de deixar un testimoniatge escrit del destí adquirit, al qual ja no té la possibilitat de renunciar.
«Del color de la llet és un llibre escrit amb la urgència palpitant d'un xicotet clàssic –xicotet pel compacte i concentrat del seu univers– i una història poderosa que descendeix al bajofondo d'una vida que es va dissoldre en l'escriptura i que només pot recobrar-se en el silenci de la nostra lectura. Un silenci llarg, estremit, i ple de ràbia. Però també un silenci esperançat i ple d'admiració».
Valeria Luiselli.

Nell Leyshon, va nàixer en Glastonbury (Anglaterra). Novel·lista i dramaturga, ha rebut nombrosos premis. La seua primera novel·la, Black Dirt (2004), va ser candidata a l'Orange Prize for Fiction i preseleccionada per al Commonwealth Book Prize. En 2008 va publicar Devotion. Ha sigut guardonada amb el Premi Evening Standard Theatre per la seua obra teatral Comfort Em With Apples, i Bedlam ha sigut la primera obra escrita per una dona per al Shakespeare’s Globe Theatre. A més, va rebre el Premi Richard Imison per la seua primera obra teatral per a la BBC Ràdio.