UVculturaLa Nau GranUniversitat de València Logo del portal

INTRODUCCIÓ A LA SOCIOLOGIA POLÍTICA

  • 25 de febrer de 2024
Votació
Curs gratuït

Curs gratuït

El professor de sociologia, Enric Sanchis Gómez, impartirà per a l’alumnat de La Nau Gran  un curs titulat ‘Introducció a la sociologia política’. El curs tindrà el següent contingut:

1. L’activitat política: Què és i per a què serveix. Poder i autoritat (poder legítim). Tipus ideals de legitimitat: carismàtica, tradicional i racional-legal. La legitimitat per resultats.

2. El sistema polític en el pas de la societat tradicional a la moderna. De l’Estat absolutista a l’Estat liberal de dret, democràtic de dret i social de dret: del serf al ciutadà. Quatre generacions de drets. Dels drets col·lectius als drets individuals (i de nou als col·lectius?). Del sufragi restringit al sufragi universal (masculí i femení). L’eclosió de drets.

3. Els partits polítics. Breu història i tipus principals.

3.1. Origen i estructura. Partits de quadres i de masses. Partits rígids i flexibles.

3.2. Dretes i esquerres: Partits polítics i ideologia.

3.3. L’aparició i desenvolupament dels partits de centre. Política econòmica d’esquerra i de dreta.

4. Sistemes de partits i sistemes electorals: bipartidisme i multipartidisme, sistemes proporcionals i sistemes majoritaris. Representativitat i governabilitat. El sistema electoral espanyol.

5. Les eleccions i la conducta electoral. Per què votem (en lloc d’abstenir-nos) i per què votem aquest partit i no aquest altre. Els espanyols i la política: Som molt diferents dels europeus?

6. Problemes de la democràcia: abstencionisme, banalització de la comunicació política, personalització i desprestigi de la política, l’oligarquització dels partits. Del partit pigliatutto o catch-all party al partit càrtel. De nou partits de quadres?

7. Elits i democràcia.

8. Els moviments socials.

 

El curs s’impartirà en el Campus de Blasco Ibáñez entre el 3 i el 31 de maig, els dimecres i els divendres de 10:00 a 11:30 hores.

Dies: 3, 8, 10, 15, 17, 22, 24, 29 i 31 de maig.

La inscripció és gratuïta, s’ofereixen 50 places. S’hi pot inscriure qualsevol persona major de 50 anys.

L’idioma de la docència és el valencià.

INSCRIPCIÓ