UVculturaLa Nau GranUniversitat de València Logo del portal

Conferències

Conferències La Nau Gran 2021-2022

L'alumnat matriculat en un dels itiberaris ha de triar una de les conferències en el moment de fer la matrícula.

Les dates poden sofrir canvis. Uns dies antes de cada conferència consulta en el nostre web la data i el lloc de realització.

Pensant a Sorolla des del Museu de Belles Arts de València. A propòsit del retrat d'Isabel Bru.

Pablo González Tornel

18 octubre 2021, 18 h.

El Museu de Belles Arts compta amb una rica col·lecció de quadres del pintor Joaquín Sorolla. L'any passat es va incrementar amb la compra per part de la Generalitat del retrat de la cantant de sarsuela Isabel Bru, pintat en 1904. Amb aquest retrat també es recupera la memòria d'una dona que es va relacionar amb els intel·lectuals més rellevants de la seua època i la vida de la qual és un exemple de la lluita per la llibertat i la independència femenina a cavall entre els segles XIX i XX.

Pablo González Tornel és director del Museu de Belles Arts i professor d'Història de l'Art en la Univertat Jaume I de Castelló. Les seues recerques s'han centrat en la història de l'art espanyol de l'Edat Moderna, amb particular atenció a les seues connexions europees i als usos i funcions de la imatge artística. Ha sigut comissari de diverses exposicions i ha publicat les seues recerques en revistes nacionals i internacionals. És autor de diverses monografies especialitzades en història de l'art.

 

La importància de Berlanga en la cultura espanyola

Áurea Ortiz Villeta

2 novembre 2021, 18 h.

El cineasta valencià Luis García Berlanga és un nom fonamental de la cultura espanyola del segle XX. Ens ha deixat obres imprescindibles com Bienvenido Mr. Marshall (1953), Plácido (1961), El verdugo (1964) o La escopeta nacional (1978) i, fins i tot, la seua particular mirada sobre la nostra societat ha donat lloc a un adjectiu: berlanguià/na.

Áurea Ortiz Villeta es professora d'Història de l'Art de la UV i tècnica de la Filmoteca valenciana. Ha publicat llibres i articles sobre diversos aspectes de la història del cinema i, especialment, sobre cinema espanyol i ha col·laborat amb festivals de cinema com organitzadora o jurat. Escriu de cine i sèries en mitjans com CulturPlaza, Lletraferit, CTXT o Caimán-Cuadernos de cine.

 

Biotecnologia, en la teua vida, diàriament.

Emilia Matallana Redondo

19 gener 2022, 18 h.

L'espectacular avanç del coneixement científic sobre el material genètic dels éssers vius, obre molts camps en els quals la biotecnologia proporciona estratègies basades en l'ús d'éssers vius per a la millora de diferents activitats humanes. S'explicarà el concepte de Biotecnologia i el seu recorregut històric, comentant les bases de coneixement científic que han permès el desenvolupament d'avanços biotecnològics en àrees de gran repercussió social, com el medi ambient, l'alimentació i la salut, tractant també aspectes ètics i socials de màxima importància per a l'adequada valoració de l'enorme potencial de les aproximacions biotecnològiques en tots aquests camps de gran interès humà.

Emilia Matallana és catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular en la UV i directora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes. Ha dirigit diversos projectes de recerca destinats a la millora biotecnològica dels llevats per a la indústria alimentària i per a altres fins, com la producció de bioetanol. Desenvolupa una àmplia activitat d'ensenyament i comunicació científica en aquest camp, i més específicament sobre organismes genèticament manipulats, els seus fonaments científics, beneficis i riscos potencials.

 

Per què els homes necessitem la igualtat? Masculinitats, canvi i societat.

Juan Antonio Rodríguez del Pino

7 març 2022, 18 h.

La realitat quotidiana ens mostra com les dones porten dècades en un procés de presa de consciència i reclamació del lloc de l'espai públic. Al mateix temps, els homes hem de ser agents actius del canvi cap a formes més igualitàries de relació. Rebutjant els models tradicionals i promovent altres maneres d'interrelació amb les dones, amb les altres maneres de sentir la sexualitat i el gènere, amb els altres homes, i amb nosaltres mateixos. Abandonant, a poc a poc, els models patriarcals que tradicionalment han mostrat un únic model de ser home, un “home de veritat”. Un model que tant ens ha perjudicat a nosaltres i a la resta de persones que es relacionen amb nosaltres.

Juan Antonio Rodríguez del Pino és professor en el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials. Llicenciat en Geografia i Història per la UV i en Antropologia Social i Cultural per la UNED i doctor per la UV, en Estudis de gènere, de l'Institut d'Estudis de la Dona. Com a investigador, es decanta per dues línies d'interès: gènere i igualtat, i desenvolupament local.

 

Estic perdent la memòria. Què puc fer per a millorar-la?

María José Nacher Pons

5 abril 2022, 18 hores

On he posat les claus? He apagat el gas? No m'ix la paraula, se m'ha oblidat comprar aquest producte que necessitava, no recorde el nom de la persona que m'acaben de presentar, la meua memòria ja no funciona com abans... Aquestes queixes normals a partir dels 65-70 anys evidencien un deteriorament cognitiu benigne associat amb l'edat que es pot pal·liar i potenciar mitjançant diferents recursos. Per a això és important desterrar falses creences sobre la memòria, conèixer el funcionament de la memòria en les seues diferents tipologies i les causes subjacents a l'oblit així com les principals estratègies que es poden utilitzar per a millorar i previndre aquests oblits.

Doctora en Psicologia per la Universitat de València i professora titular d'Universitat en el Departament de Psicologia Bàsica de la Facultat de Psicologia. Docent en l'àmbit dels processos cognitius relacionats amb la psicologia de la memòria i del llenguatge, autora de diverses publicacions docents sobre la psicologia de la memòria, ha impartit cursos en l'Estudi General de la Nau Gran sobre estimulació cognitiva i millora de la memòria i els últims anys la seua tasca investigadora s'ha centrat en la implementació dels processos de memòria i aprenentatge en el desenvolupament de les noves tecnologies aplicades a la docència universitària.

 

Animal i espectacle en el teatre contemporani europeu

Ignacio Ramos Gay

12 maig 2022, 18 h.

L'objectiu d'aquesta conferència és rastrejar la presència d'animals vius sobre els escenaris europeus en la modernitat occidental. S'atendrà, en primer lloc, a les qüestions semiòtiques i simbòliques que es desgranen de la seua posada en escena; en un segon temps, s'estudiaran les maneres d'actuació amb animals, així com les conseqüències des del punt de vista de la construcció de la sala i de l'escenari per a integrar-los en l'espectacle; finalment, s'abordaran les conseqüències ètiques derivades de la representació, així com l'evolució de la sensibilitat del públic receptor.

Ignacio Ramos Gay és catedràtic de filologia francesa en la Universitat de València. Especialista en teatre contemporani europeu, és director del projecte de recerca "Animal i espectacle en el teatre francès actual: zooescenografía i indústria de l'actor no humà".