CONFERÈNCIES LA NAU GRAN 2024-2025
L'alumnat dels itineraris de La Nau Gran pot matricular-se en una única conferència. Les dates poden patir canvis, per això convé consultar amb anterioritat la nostra pàgina web per a confirmar el dia i lloc de realització de cadascuna de les conferències.
UN MÓN EN CANVI. GEOGRAFIES DEL DESORDRE, RECOMPOSICIÓ GEOPOLÍTICA I RISCOS EXISTENCIALS.
Joan Romero. Catedràtic emèrit de Geografia Humana. Universitat de València.
Divendres 20 de setembre als 11.00 hores, Aula Magna Fac. Medicina i Odontologia.
Idioma: Castellà.
Fa aproximadament 75 anys que es van establir les bases d'un Nou Ordre mundial en gran manera modelat per Occident. Dècades després, amb la desaparició del model bipolar, assistim a un nou moment en el qual, de nou, es va tornar a parlar de “fi de la Història” i d'un Nou Ordre. La globalització de l'economia, accelerada a partir de 2001, va marcar un nou punt d'inflexió que va provocar grans desacoblaments i noves tendències de fons que ens han portat fins a un present en el qual es qüestiona aquell Ordre Global i ha instal·lat en l'imaginari col·lectiu una certa sensació de fi d'una època i d'inici d'un temps de transicions.
Una nova Era, un temps de recomposició de l'ordre global, món multipolar que resulta difícil de definir. Un món sense centre i fragmentat, que bascula cap al Pacífic i evidència un cert declivi d'Occident i que afronta grans reptes. On s'han produït avanços sense precedents en les condicions de vida en el seu conjunt, però en el qual les desigualtats augmenten en moltes parts del món i les fractures socials s'eixamplen a Occident. En el qual retrocedeixen les democràcies. Que obliga a pensar nous paradigmes i a repensar conceptes, inclòs el de “desordre” i que afronta dos grans desafiaments existencials en el sentit literal: els efectes de la revolució tecnològica i de la Intel·ligència artificial generativa i les conseqüències del canvi climàtic.
LES AFICIONS EN LA JUBILACIÓ, UNA RECONSTRUCCIÓ DE LA FELICITAT.
Dra. Nuria Codina. Catedràtica de Psicologia Social. Universitat de Barcelona.
Data: dilluns 13 de gener de 2025, Sala d'Actes Sanchis Guarner, Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.
Idioma: Castellà.
La jubilació comporta reptes en la gestió del temps i la identitat, perquè amb la jubilació la gestió externa de l'organització del temps, els vincles i requeriments de l'àmbit laboral (amb els seus sentits identitaris directes o compensats) desapareixen. La crisi que s'experimenta en la jubilació és una oportunitat per a redescobrir-se, sent les aficions (recuperades o trobades) i la constel·lació d'activitats i experiències que les acompanyen, les dinamitzadores de nous escenaris que estructuren el temps i són font de benestar i felicitat.
LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL (IA) EN LES NOSTRES VIDES.
Jordi Linares Pellicer. Escola Politècnica Superior d’Alcoi – UPV.
Dijous 20 de febrer a les 18:00 hores, Sala d’Actes Sanchis Guarner Fac. Filologia, Trad. i Comunicació.
Idioma: Valencià.
La intel·ligència artificial (IA) està transformant les nostres vides d'una manera sense precedents. Hui dia, la IA és omnipresent, impulsada per avenços espectaculars en les xarxes neuronals artificials que permeten a les màquines no només fer prediccions, sinó també generar contingut creatiu. Aquestes tecnologies estan començant a competir amb les nostres habilitats cognitives més profundes, obrint la porta a eines com els assistents virtuals, traductors automàtics, i generadors de text, imatge, vídeo i música que ja formen part del nostre dia a dia. Durant aquesta xarrada, explorarem com hem arribat a aquest punt d'inflexió, les possibilitats actuals de la IA, i el seu futur immediat. Discutirem també l'impacte social d'aquestes tecnologies, amb exemples pràctics per a fer entendre els principis fonamentals d'aquest canvi disruptiu, així com els seus reptes i oportunitats.
JANE AUSTEN: DONA I ESCRIPTORA.
Miguel Ángel Jordán Enamorado. IULMA. Dep. De Filologia Anglesa i Alemanya. Universitat de València.
Dimecres 26 de març, a les 18:00 hores, Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.
Idioma: Castellà.
Han passat més de dos-cents anys des que es van publicar les novel·les de Jane Austen, no obstant això, les seues obres continuen triomfant entre lectors i espectadors de les contínues adaptacions cinematogràfiques que no deixen d'aparéixer any rere any. A què es deu aquest èxit?
Jane Austen va ser dona i escriptora en una època en la qual totes dues circumstàncies suposaven una limitació. Va crear històries inoblidables i va defensar idees valentes i noves que va fer realitat en la seua vida.
En aquesta sessió oferirem un acostament a la vida d'Austen i algunes claus per a apreciar les seues novel·les amb més profunditat.
PLANTES MÀGIQUES: DEL MITE A LA REPRESENTACIÓ.
M. Luisa Vázquez de Ágredos Pascual. Dep. Història de l’Art. Universitat de València.
Dijous 15 de maig, a les 18:00 hores, Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner, Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.
Idioma: Castellà.
Les plantes màgiques són presents en la nostra història des de temps que precedeixen a l'origen de les civilitzacions. Els seus principis actius els van atorgar ràpidament un gran protagonisme en les cerimònies sagrades, la medicina i també l'art, en els suports del qual les trobem representades des de l'antiguitat. En aquesta conferència ens acostarem a alguna de les plantes màgiques que més han sigut representades per la història de l'art, tant en orient com en occident, com la mandràgora, la belladona o la boca de llop (digitalis purpurea), entre altres. Analitzarem els seus orígens i els seus usos al llarg de diferents èpoques i cultures, que ens portaran a llocs tan pròxims en el temps i en l'espai com la Ribeira Sacra, on encara és possible documentar el seu aprofitament ritual i medicinal.