UVculturaLa Nau GranUniversitat de València Logo del portal

Conferències

Conferències La Nau Gran 2022-2023

L'alumnat matriculat en un dels itiberaris ha de triar una de les conferències en el moment de fer la matrícula.

Les dates poden sofrir canvis. Uns dies antes de cada conferència consulta en el nostre web la data i el lloc de realització.

 

ELS TORNADOS DEL COR I LA MORT SOBTADA

Dr. José Jalife Sacal.

 Divendres 7 d’octubre de 2022, 18 hores. Aula Magna Facultat de Medicina i Odontologia.

L'aturada cardíaca sobtada és una causa comuna de mort en persones amb malaltia del cor, que sovint ocorre a causa d'un defecte del ritme cardíac anomenat fibril·lació ventricular. Veurem com durant la fibril·lació ventricular, els impulsos elèctrics deixen de seguir els seus camins normals a través del cor i, en canvi, adopten un patró complex similar a un remolí o un tornado. L'ús d'imatges de fluorescència del voltatge en les superfícies del cor ha revelat que aquests remolins cardíacs giren ràpidament i poden deambular pel cor, generant un comportament turbulent que acaba en aturada cardíaca. Entendre millor com es formen i es mantenen els tornados elèctrics del cor pot portar a una teràpia que previnga la mort prematura en molts pacients.

El Dr. Jalife és un científic d'origen mexicà que gaudeix d'una reputació internacional com a líder en l'estudi de les arrítmies cardíaques. En 2015, va rebre el títol de Doctor Honoris causa per la Universitat de València. És professor emèrit actiu en la Universitat de Michigan i en els últims anys ha iniciat un nou laboratori en el Centre Nacional de Recerques de Madrid.

 

PINZELLADES SOBRE TURISME CULTURAL EN LA COMUNITAT VALENCIANA

María Ruiz Arévalo.

Dilluns 14 de novembre, 18 hores. Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.

La conferència introduirà el concepte de turisme cultural en general i, en una segona part, se centrarà específicament en les grans rutes turístico-culturals de la Comunitat Valenciana: la Ruta del Greal, de la seda, els castells del Vinalopó, la ruta dels Borja, etc.

María Ruiz Arévalo és llicenciada en dret i màster en comerç internacional, des de fa anys és la cap de la unitat de turisme cultural de Turisme Comunitat Valenciana (Generalitat). Ha estat membre del Consell assessor de Turisme del Ministeri de Turisme i assessora en el gabinet de la Conselleria de Turisme.

 

LA GEOPOLÍTICA EN EL SEGLE XXI: EL SECRET DEL SEU ÈXIT

Prof. Clara Portela Sais.

Dimecres 14 de desembre de 2022, 18 hores. Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.

La geopolítica és una aproximació a les relacions internacionals basada en les teories d'estrategs britànics del segle XIX. Malgrat no tractar-se, en si mateixa, d'una de les teories clàssiques de les Relacions Internacionals, es troba íntimament lligada a l'escola realista. Després de travessar diverses fases tant d'apologia com de descrèdit i oblit, ha anat ressorgint en les últimes dècades fins a recuperar la seua vigència. En aquesta conferència, repassarem els seus postulats originals, examinarem la seua aplicació al món actual, amb especial èmfasi en la rivalitat sino-estatunidenca i la guerra d'Ucraïna, i conclourem aventurant explicacions sobre la seua contínua vigència, o "el secret del seu èxit”.

Clara Portela Sais ha desenvolupat la seua trajectòria formativa i professional entre València i el món. Va obtenir la seua titulació en la Universitat Lliure de Berlín i el seu doctorat en Ciències Polítiques en l'Institut Universitari de Florència. És professora en la UV i compagina la seua activitat docent amb la seua recerca en política exterior europea, que ha estat guardonada amb el Premi THESEUS de Recerca Prometedora en Integració Europea.

 

ELS NEANDERTALS I EL PROCÉS EVOLUTIU HUMÀ

Prof. Valentín Villaverde Bonilla.

Dimecres, 8 de febrer, 18 hores. Sala d’Actes Manuel Sanchis Guarner Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.

En els últims anys, els avanços produïts en l'arqueologia, la paleontologia humana i la biologia molecular han contribuït a canviar la visió que es tenia dels neandertals. Les preguntes que aquesta nova perspectiva suscita són diverses i inclouen des de la interrogació sobre les seues capacitats cognitives per a la utilització de símbols en l'art visual i el llenguatge, fins a les raons de la seua desaparició o el grau de desenvolupament i complexitat de la seua cultura material.

Valentín Villaverde és catedràtic de Prehistòria en la UV, especialitzat en Art Prehistòric, el Paleolític mitjà i els neandertals, i el Paleolític superior i els primers humans moderns. Ha estat director d'excavacions arqueològiques en diversos jaciments com la Cova Negra, l'Abric de la Quebrada, la Cova de les Malladetes i la Cova de les Cendres. Entre els seus llibres està La mirada neandertal. Los orígenes del arte visual.

 

ALGUNES CLAUS PER A COMPRENDRE L'OBRA DE PABLO PICASSO

Prof. Rafael Gil Salinas.

Dimecres 22 de març 2023, 18 hores. Sala d' Actes Manuel Sanchis Guarner Fac. de Filologia, Traducció i Comunicació.

La conferència abordaria l'obra i vida de Pablo Picasso des del seu naixement, analitzant com les seues circumstàncies personals varen influir en la construcció d’unes obres i en una consideració de l'art al marge de les directrius oficials. Especialment s'analitzaran formalment i el significat tant de Les senyoretes d'Avignon com del Guernica.

Rafael Gil Salines és Catedràtic d'Història de l'Art en la Universitat de València. És autor de vint llibres sobre Joaquim Agrassot, pintura de gènere, Francisco de Goya, Asensio Juliá, col·leccionisme privat a València, la col·lecció de l'Ateneu Mercantil de València, l'escultura pública a València, el Museu del Tèxtil, el patrimoni artístic de l'interior valencià, els fons artístics de la Diputació de València… Ha estat Degà de la Facultat de Geografia i Història i Vicerector de Cultura.