Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població.

Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...).

Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc.

La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.

Objectius CT
  • Controlar la presència de contaminants emergents i prioritaris, la seua dinàmica, distribució i biodisponibilitat en compartiments mediambientals.
  • Avaluar els possibles riscos mediambientals ocasionats per la presència de contaminants emergents i prioritaris.
  • Desenvolupar mètodes de forensia mediambiental i epidemiologia d'embornal.
  • Determinar la caracterització de la qualitat i seguretat alimentària en el marc de la legislació alimentària.
Línies d'investigació
  • Avaluació del risc per a la salut humana

    Anàlisis avançades. Estudis de la dieta humana. Avaluació integrada del risc.

  • Seguretat mediambiental

    Estudi de la presència, transport, destí i biodisponibilitat de contaminants emergents i prioritaris en compartiments mediambientals. Avaluació del risc mediambiental. Desenvolupament de mètodes de forensia mediambiental i epidemiologia d'embornal.

  • Qualitat i seguretat alimentària

    Anàlisi química avançada. Caracterització de la qualitat i la seguretat alimentària en el marc de la legislació alimentària. Foodomics: Tècniques de Perfil i Empremta dactilar per a la caracterització d'aliments, la seua autenticitat i la caracterització del seu origen.

Direcció
  • PICO GARCIA, YOLANDA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Vicente Andreu Pérez - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Producció cientifica per investigador UV
  • PICO GARCIA, YOLANDA
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
Estructura asociada
Centre d'Investigació sobre la Desertificació
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA)

Campus Burjassot/Paterna

Carretera Moncada-Náquera, Km 4,5

46113 Moncada (València)

963 543 092

Geolocalització

www.uv.es/samauv

yolanda.pico@uv.es

Persones de contacte
  • PICO GARCIA, YOLANDA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa