UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

La Guia de consum del portal Raça sostenible comparteix algunes dades d'interès sobre la indústria cosmètica. El mercat europeu de cosmètics i cura personal és el més gran del món, valorat en 78.600 milions d'euros el 2018. Espanya és el cinquè mercat més gran dins d'Europa. Segons Cosmetic Europe. El 2018, Espanya es converteix en el 2n exportador mundial de perfums.

El major impacte ambiental dels cosmètics es relaciona amb el seu ús, que majoritàriament està connectat amb el rentat/neteja mitjançant esbandits amb aigua. Per tant, el consum d'aigua i la generació d'aigües residuals concentren la petjada ecològica d'aquests productes. Igualment important és fer servir envasos en cosmètica.

Un altre impacte de màxima importància és el de les aigües residuals domèstiques. Molts compostos químics que són ingredients dels cosmètics, no poden ser correctament depurats i acaben al medi marí i fluvial, com també la degradació dels nostres sistemes de sanejament, a causa de l'ús de tovalloletes, bastonets, paper higiènic, etc. En molts d'aquests productes, encara que s'indiquen com a biodegradables, la realitat és que no s'indica en quines condicions ho són (al medi terrestre? a l'aquàtic?), ni el més important: en quant de temps.

Finalment destacar és la utilització de microcontaminants a la indústria cosmètica com els nanomaterials o microplàstics que finalitzen a l'entorn natural.

Algunes recomanacions concretes

  • Durant les nostres activitats d'higiene diària i estètica generem també residus sòlids que cal gestionar correctament. No hem de tirar pel desguàs cap sòlid:

  • El paper higiènic, bastonets, tovalloletes, pèl, ungles, etc. hem de separar-los i gestionar-los com a residus urbans. Bastonets i tovalloletes, sempre que hi hagen alternatives, caldria deixar d'usar-les.

  • Substituir el paper higiènic pel rentat.

  • Medicaments caducats o que no necessites, fins i tot caixes i envasos ja buits o amb restes, portar-los als punts ubicats a la majoria de les farmàcies. MOLT IMPORTANT NO TIRAR-LOS A L'ESCOMBRARIES NORMAL.

  • Reducció. Sempre planteja't si et pot valer una unitat en lloc de dues o més, o més petit que gran o si disposes d'alternatives multiús. Intenta comprar menys i optimitza'n l'ús.

  • Trieu per ordre de preferència: ecològics i naturals > naturals > sintètics (aquesta la pitjor opció).

  • Tria cosmètics ecològics sempre amb la seua certificació ia més informa't sobre el que certifica.

  • Revisa l'etiquetatge i la llista d'ingredients.

  • Especial cura de les compres per internet. Encara que hi ha controls, com a ingredients prohibits a Europa, la nostra norma és més restrictiva, als EUA o la Xina poden no ser-ho.

  • Evita comprar articles d'un ús específic. Exemple: crema de mans, condicionador, Kleenex. Cerca alternatives multiús o naturals com una única crema, un remei casolà, paper de rotllo, etc.

  • Tria utensilis de fusta o metall en lloc de plàstics (ex. raspall de dents, pinta). Que siguen reutilitzables i durables, evitant els sol ús d'un sol ús.

  • Packaging. Tria productes que vinguin amb el mínim embolcall. Per ordre de preferència: de matèria primera renovable i biodegradable > reutilitzable > reciclable. En cas de reutilitzar o reciclar, prefereix vidre i tèxtil davant de paper, i aquests, millor que plàstic.

  • Preferència per productes que provinguin d'empreses amb bones pràctiques ambientals, ja siguin a la pròpia empresa (realitzen campanyes, tenen algun tipus de certificat), del propi producte (etiquetatge, certificacions, origen dels materials i cicle de vida). Si també tenen bones pràctiques socials.